vrijdag 20 september 2019

Luchtafweer rond de Saoedische olie-installaties

17 september - Reuters belicht de Saoedische luchtverdediging in verband met de aanval met drones en kruisraketten op olie-installaties van Aramco bij Abqaiq en Khurais. Het belangrijkste Saoedische wapensysteem voor de luchtafweer is de Patriotraket die rond grote steden en installaties is opgesteld. De Patriot heeft een aantal ballistische raketten die door de Houthi-rebellen in Jemen de laatste tijd zijn afgevuurd kunnen onderscheppen. Het systeem heeft echter moeite met laagvliegende drones en kruisraketten, die vaak onder de radar vliegen. Vanwege de kromming van de aarde zijn ze slecht zichtbaar voor de radar en drones zijn relatief klein. De lange grenzen met Irak en Jemen zijn een bijkomend probleem.
Een analyse van het Center for Strategic and International Studies (CSIS) vindt auteurschap van de Houthi's (ze claimen de aanvallen) "tot op zekere hoogte technisch geloofwaardig". Khurais ligt op 770 km van de Jemenitische grens en Abqaiq 200 km verder. De Houthi's beschikken over systemen die tot 1500 km reiken. Vermoedelijk hebben deze GPS-precisie en TERCOM (Terrain Contour Matching) als navigatiesysteem. Gebruik van satellieten voor de navigatie is dan niet nodig. Assistentie van Iran en/of Hezbollah lijkt CSIS wel waarschijnlijk in dit scenario.
Een expert op Twitter (Michael Duitsman @DuitsyWasHere) beschrijft de nabijluchtverdediging bij Abqaiq: een batterij Shahine luchtdoelraketten (Frans systeem uit begin jaren tachtig), drie of vier secties luchtafweergeschut elk met 2 dubbele 35 mm kanonnen en vuurkontrole. De radar reikt niet verder dan 20 km. De systemen zijn niet geschikt tegen kruisraketten of drones.
Een Patriotstelling in de buurt van de installaties was mogelijk niet actief. Bovendien kan de radar van de Patriot maar over een boog van 120 graden kijken en is dus te omzeilen.
Bronnen: Reuters (Stephen Kalin, Sylvia Westall), CSIS (Anthony H. Cordesman)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten