maandag 3 juni 2019

VS willen betrekkingen met Indonesische special forces normaliseren

30 mei - Na een bezoek van VS-minister van defensie Shanahan aan zijn Indonesische collega generaal Ryacudu verklaarden beide ministers dat de VS van plan zijn de betrekkingen met de Indonesische special forces Kopassus te normaliseren en in 2020 een gezamenlijke oefening met Unit 81 van Kopassus te houden. Die oefening zal vier tot zes weken duren met rond 150 deelnemers. Unit 81 is de groep binnen Kopassus die speciaal is belast met bestrijding van terrorisme.
In de jaren negentig verbraken de VS de kontakten met Kopassus vanwege schending van mensenrechten in Oost-Timor. In 2010 kondigden de VS aan dat het totaal verbod op kontakten met het legeronderdeel was ingetrokken, maar vanwege juridische beperkingen op kontakt met bepaalde individuele officieren die verantwoordelijk waren voor  misdaden bleef de relatie met de special forces van de VS-landmacht beperkt.
Vorig jaar sloten Indonesiƫ en vijf andere zuidoost-Aziatische landen de Our Eyes overeenkomst op het gebied van terreurbestrijding en samenwerking met betrekking tot veiligheidsvraagstukken. Die wordt nu ook door de VS ondersteund.
Bron: Reuters (Idrees Ali, Nilufar Rizki)
ZIE OOK: John McBeth, Abusive Indonesian unit back in America's good graces. Asia Times, 14 juni 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten