dinsdag 22 september 2015

Rusland bouwt aan nieuwe basis in Syrië

10 september - De National Security Council van de VS is op commissieniveau bijeengeroepen omdat de regering en de inlichtingendiensten tot de konklusie zijn gekomen dat Rusland in de Syrische kustprovincie Latakia bezig is een nieuwe basis te bouwen. Het doel van de basis is nog onduidelijk. Het zou kunnen gaan om een bijdrage tot de verdediging van het Syrische luchtruim als antwoord op de Turks-Amerikaanse samenwerking bij het instellen van een ISIS-vrije zone langs de Turkse grens. Maar verdergaande doelstellingen zoals het leveren van luchtsteun aan Syrische grondtroepen die onder druk zijn gekomen van de diverse gewapende verzetsgroepen behoren tot de mogelijkheden.
Het State Department is inmiddels begonnen druk uit te oefenen op Bulgarije en Griekenland om Russische militaire transporten naar Syrië de toegang tot hun luchtruim te ontzeggen. Bulgarije heeft al een Russische vlucht tegengehouden, de Griekse houding is minder duidelijk.
De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben Bloomberg verteld dat ze denken dat Rusland van plan is de komende weken Mikoyan MiG 31 onderscheppingsjagers en Sukhoi Su-25 gevechtsvliegtuingen voor steun aan grondtroepen in te zetten vanuit Latakia. The Daily Beast heeft gehoord dat de afgelopen 24 uur twee landingsschepen voor tanks, vliegtuigen en een detachement Russische mariniers zijn aangekomen in Syrië. De mariniers zouden afkomstig zijn van de 810e Mariniersbrigade uit Sevastopol op de Krim.
Aanvulling: Op 20 augustus werd opgemerkt dat het Russische landingsschip Nikolai Filchenkov de Bosporus passeerde met als deklading militair materieel waaronder vier BTR pantserinfanterievoertuigen. Het schip was kennelijk op weg naar Syrië. Deze transporten vinden regelmatig plaats, maar het was de eerste keer dat deklading openlijk aanwezig was. Mogelijk bedoeld als signaal dat versterkingen werden aangevoerd. Op 3 september voeren opnieuw twee Russische landingsschepen door de Bosporus, waarvan de Korolev met deklading aan boord, deze keer grote kratten onder camouflagenetten. De Korolev hoort bij de Baltische vloot, maar vaart sinds juli heen en weer tussen de Zwarte en de Middellandse Zee. Het andere schip was de Novocharkassk. Op 26 augustus waren ook de landingsschepen Azov en Tsezar Kunikov door de Bosporus gegaan. Dit soort schepen heeft een tankdek, waardoor een tank het schip aan de voorkant kan binnenrijden en er aan de andere kant weer uitrijden (roll-on/roll-off)
Bronnen: Bloomberg (Josh Rogin), The Daily Beast (Michael Weiss), Bosporus Naval News
UPDATE: 13 september - Funktionarissen in Cyprus melden dat Rusland ze heeft gevraagd de luchtroutes de komende week aan te passen omdat het militaire oefeningen wil uitvoeren voor de Syrische kust bij het Russische vlootsteunpunt in Tartous.
Bron: Informed Comment (Juan Cole)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten