donderdag 28 mei 2015

MIT regelde wapentransporten naar Syrische rebellen

21 mei - Inzake de door de Turkse geheime deinst begeleide wapentransporten eind 2013 en begin 2014 beschikt Reuters nu over de getuigenverklaringen die een rol spelen bij een proces tegen een officier van justitie en officieren van de gendarmerie die geprobeerd hadden de transporten te stoppen. Het ging om door de MIT begeleide trucks met onderdelen voor raketten, munitie en half afgewerkte mortieronderdelen (stalen buizen) die zijn doorzocht in de zuidelijke provincie Adana. Een truck werd in november 2013 doorzocht en drie andere in januari 2014. Een vrachtwagenchauffeur heeft verklaard dat de ladingen afkomstig waren van een buitenlands vliegtuig op de luchthaven van Ankara en dat hij eerder dergelijke transporten had gereden.
Over de grens met Syrië van de provincie Hatay, die naast Adana ligt, was op dat moment een gebied in handen van de islamistische rebellen van Ahrar al-Sham.
De getuigenverklaringen zijn in strijd met de uitspraken van president Erdogan, die heeft gezegd dat het ging om humanitaire transporten.
Bron: Reuters (Humeyra Pamuk, Nick Tattersall)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten