donderdag 24 januari 2013

VS bevestigen geheim rapport over gebruik chemisch wapen in Homs niet

17 jan. 2013 - Het State Department spreekt berichten van een van hun eigen diplomaten over een aanval met chemische middelen in Syrië tegen. The Cable, een blog van Foreign Policy onthulde het bestaan van een geheim telegram van het Amerikaanse konsulaat in Istanboel, dat tot de schokkende konklusie was gekomen dat Syrische regeringstroepen op 23 december in Homs een chemisch hallucinogeen middel dat bekend staat als Agent 15 hadden ingezet tegen rebellen. De Amerikanen hadden met eigen experts door middel van interviews een onderzoek ingesteld naar aanleiding van videomateriaal uit Homs van slachtoffers van de aanval. Maar volgens State was er in geen geval sprake van chemische wapens en was de verzamelde informatie bovendien "anekdotisch".
Het onderzoek  kwam tot de konklusie dat mogelijk een zwaar relbestrijdingsmiddel was ingezet zoals Agent 15. Die middelen zijn niet bedoeld om dodelijk te zijn, maar als ze in te grote hoeveelheden worden geïnhaleerd kan dat wel degelijk het effekt zijn.
Nadat onder meer CNN zich op het verhaal had gestort, bleken een aantal tegenstrijdigheden, waardoor niemand tot nu toe in staat is gebleken om de gebruikte stof te detekteren. Wired haalt ten slotte Raffi Khatchadourian van de New Yorker aan, als degene die komt met de meest geloofwaardige verklaring. Het zou kunnen gaan om een soort pesticide dat vergelijkbare symptomen opwekt als militaire strijdgassen en ook dodelijke gevolgen kan hebben. "Iemand heeft een primitief armeluis chemisch wapen gefabriceerd uit een landbouwgif dat algemeen verkrijgbaar is."
Inmiddels neemt de regering Obama het zekere voor het onzekere en stuurt duizenden gaspakken en bijbehorende uitrusting naar Jordanië en Turkije om de lokale troepen daarmee te trainen
Bron; Wired (Noah Shachtman)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten