19 jan. 2013 - De Chileense vertegenwoordiger van de Vlissingse marinewerf De Schelde (sinds 2000 in het bezit van Damen Shipyard Group) heeft volgens de Volkskrant steekpenningen betaald bij de verkoop van vier tweedehands fregatten aan Chili. Zeker 800.000 dollar belandde in de zakken van twee Chileense ex-officieren, vice-admiraal Patricio Basili en kapitein Juan Tapia Villalón van de materieeldienst van de Chileense marine. Guillermo Ibieta, de onlangs overleden vertegenwoordiger, had zelf 1,2 miljoen dollar commissie van De Schelde gekregen. De Volkskrant heeft zijn informatie onder meer van de officier van justitie die de zaak in Chili behandelt. De Schelde verrichtte extra werk aan de fregatten voor de Chilenen, zoals het aanbrengen van een helikopterdek, een operatie met de kodenaam Amstel. De krant schat de waarde van die order op 8 miljoen dollar. Het is niet duidelijk of De Schelde ook wist van de korruptie.
Het gaat om de fregatten Tjerk Hiddes, Jacob van Heemskerck, Witte de With en Abraham van der Hulst. Ze werden in 2004 door de Nederlandse staat voor 290 miljoen euro verkocht aan de Chileense marine. De Nederlandse regering doet de berichten uit Chili af als 'geruchten".
Er is bij een parallelle zaak tegen Chileense officieren die gaat over het lekken van staatsgeheimen, een tijd lang nog een opvallende persoon in beeld geweest: de militaire attaché van Zuid-Korea. Deze Pac Jong Lee kreeg tussen 2005 en 2009 elke maand voor 1000 euro aan pesos toegestopt van Ibieta. Voor dat geld zou Lee informatie hebben geleverd.
Een andere inlichtingenman die in de affaire figureert is generaal Lizárraga, de vroegere onderdirekteur van de Chileenes militaire inlichtingendienst DINE. Hij is geen verdachte meer in de fregattenzaak, maar was wel aanwezig toen de deal in 2004 met Ibieta, mensen van De Schelde (René Berkvens en Thijs de Jong) en direkteur materieel van de marine Peter van der Struis werd beklonken. Samen met Ibieta had Lizárraga opgetreden in een eerdere omkopingsaffaire in 1998, de deal met Leopardtanks, waarbij de RDM betrokken was.
Het weblog Explosive Stuff van de Campagne tegen Wapenhandel wijdt een kommentaar aan de affaire, waarin ze twijfels uiten over meer recente orders.
Bron: De Volkskrant (Gerard Reijn)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten