vrijdag 21 september 2012

Austere Challenge 12 en Turning Point 6 gelijktijdig

10 sept. 2012 - De oefening Turning Point 6 van het binnenlands commando van het Israëlische leger zal eind oktober 'toevalligerwijs' beginnen op dezelfde dag als de gezamenlijke Amerikaans-Israëlische oefening Austere Challenge 12. Het officiële scenario van Turning Point behelst de rampzalige gevolgen van een aardbeving, maar in het verloop daarvan zal ook het hoofd worden geboden aan raketaanvallen.
Austere Challenge is een regelmatig luchtverdedigingsoefening die ook in 2009 is gehouden. Van Israëlische kant worden de systemen Arrow en Iron Drone ingezet. Dit jaar was aangekondigd dat de omvang van de oefening aanzienlijk zou worden uitgebreid, maar eerst werd het gebeuren uitgesteld van de lente naar oktober en nu hebben de VS bekend gemaakt dat de Amerikaanse deelname aanmerkelijk kleiner zal zijn dan aanvankelijk voorzien.
Het weekblad Time berichtte eerder dat in plaats van de oorspronkelijk geplande 5000 Amerikaanse troepen op zijn hoogst 1500 zullen meedoen en misschien maar 1200. Er zullen wel Patriot luchtdoelraketten worden overgevlogen, maar niet de bijbehorende bemanningen en in plaats van twee Aegisschepen voor raketverdediing zal er hoogstens eentje 'misschien' worden gestuurd. De officiële opgegeven reden is bezuinigen op de begroting, maar een en ander kan ook worden gezien tegen de achtergrond van het Israëlisch-Amerikaanse geruzie over een aanval op Iran.
Bronnen: Ynet (Yoav Zitun), Time (Karl Vick en Aaron J. Klein)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten