donderdag 5 maart 2020

VS-marine leidt een konvooi over de Atlantische Oceaan (UPDATE-2)

29 februari - Voor het eerst sinds de Koude Oorlog (1986) heeft de Amerikaanse marine een konvooi door de Atlantische Oceaan begeleid. De geleide-wapen-kruiser Vella Gulf vormde de bescherming voor een groep vrachtschepen met materieel voor de grote oefening Defender-Europe 2020. De groep werd gevormd door het roll-on-roll-offschip de Benavidez van het Military Sealift Command (MSC) en de koopvaardijschepen Resolve en Patriot.
Bij elke grote oorlogsoperatie in Europa gaat 90% van de gevechtskracht per schip de oceaan over onder regie van MSC met eigen en ingehuurde schepen, die op afroep beschikbaar zijn.
Een paar dagen voor het konvooi voeren het vliegdekschip Dwight D. Eisenhower met zijn eskader, begeleid door een P-8A Poseidon patrouillevliegtuig van Patrol Squadron 4 en een onderzeeër dezelfde route om de weg vrij te maken, waarbij potentiële vijandelijke aanvallers werden nagebootst. De hele operatie werd gekontroleerd door de Tweede Vloot.
De Eisenhower was onverwacht niet teruggekeerd in de thuishaven na een reeks oefeningen. In het eskader zitten verder de kruisers San Jacinto en Vella Gulf en de destroyers Stout, James E. Williams en Truxton
Bronnen: Business Insider (Christopher Woody), Navy Times (Courtney Mabeus), Breaking Defense (Paul McLeary)
UPDATE: 4 maart - De Eisenhower oefent nu met het vliegdekschip Charles De Gaulle in de Middellandse Zee.
UPDATE-2: 9 maart - De Eisenhower (CVN-69) is het Suezkanaal doorgegaan en bevindt zich nu in de Rode Zee. Er zijn nu [voor het eerst sinds 2012] twee vliegdekschepen in het gebied van Central Command. De Harry S. Truman (CVN-75) is nog in de noordelijke Arabische zee en de Golf van Oman. Ook de parate amfibische groep (mariniers) van de Bataan is daar in de buurt. Een enorme vuurkracht in het kader van de konfrontatie met Iran.
Bron: USNI News (Ben Werner)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten