zaterdag 7 maart 2020

Rusland versterkt troepen in Syrië

4 maart - Reuters bericht dat Rusland op 28 februari - een dag nadat 34 Turkse soldaten sneuvelden bij een luchtaanval in Syrië - begon met wapentransporten via zee en lucht naar Syrië. Observatie van de doortochten door de Bosporus levert op dat Rusland binnen zes dagen vijf oorlogsschepen door de zeestraat stuurde. In normale tijden gaat het om een of twee schepen per week. Het vertrek van de fregatten Admiral Grigorovich en de Admiral Grigorov - uitgerust met Kalibr kruisraketten - werd bekend gemaakt, dat van de drie andere niet. Een daarvan is de Orsk, een landingsschip dat 20 tanks, 50 trucks of 45 panterinfanterievoertuigen kan vervoeren en 400 militairen. De andere zijn de Novocherkassk en de Caesar  Kunikov, landingsschepen die 300 militairen, tanks en pantservoertuigen kunnen transporteren.
Daarnaast zijn sinds 8 februari ook vijf militaire vracht- en passagiersvliegtuigen naar Syrië gevlogen, waaronder drie op een enkele dag.
* De snelle troepenopbouw is machtsvertoon, maar kan er ook op  wijzen dat de eskalatie in Syrië niet verwacht werd door Rusland.
Bronnen: The Moscow Times, Reuters (Maria Tsvetkova)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten