donderdag 5 maart 2020

Plan voor twee extra VS-destroyers in Spanje

3 maart - Het Pentagon voert de druk op om twee extra geleide-wapen-destroyers in Rota (Spanje) te plaatsen, naast de vier die daar al voorwaarts zijn gestationeerd. Er zijn momenteel hoorzittingen in de Senaatscommissie voor de strijdkrachten die dit moet beoordelen. Tot nu toe stond de marineleiding negatief tegenover zulke voorstellen, omdat daardoor het aantal destroyers dat vliegdekschepen begeleidt wordt beperkt. Maar nu heeft de commandant van European Command een behoefte uitgesproken om een groter gebied te kunnen kontroleren.
De momenteel aanwezige destroyers Ross, Carney, Porter en Donald Cook zijn sinds 2014 overal in Europa ingezet. Ze zijn primair onderdeel van het VS-raketschild voor Europa, maar vallen als dat zo uitkomt ook doelen in Syrië aan met kruisraketten, leveren vuursteun in Libië, testen geleide wapens voor de Schotse kust en patrouilleren in de Zwarte Zee. Binnenkort moeten ze na zes jaar worden afgelost en gemoderniseerd, de Carney wordt nog dit jaar vervangen door de Roosevelt (DDG-80). Mogelijk zou de modernisering ook op de Spaanse werf Navantia in Cadiz kunnen plaatsvinden.
In Rota is veel infrastruktuur gefinancierd via het European Deterrence Initiative (EDI) van de VS tegen Rusland.
Over uitbreiding van het aantal destroyers moet met Spanje worden onderhandeld, er ligt een bilaterale overeenkomst uit 1988 die in 2012 is geamendeerd. Er zijn vorig jaar wel extra VS-helikopters naar Rota gegaan.
Bron: Defense News (David Larter, Sebastian Sprenger)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten