maandag 16 maart 2020

Pentagon houdt twee vliegdekschepen in het Midden-Oosten - Patriots naar Irak (UPDATE-4)

14 maart - In het licht van nieuwe aanvallen op een basis in Irak laten de VS voorlopig twee vliegdekschepen (de  Dwight D. Eisenhower en de Harry S. Truman) ter beschikking van Central Command in het Midden-Oosten.
Verder is het Pentagon begonnen met Patriot raketverdedigingssystemen over te brengen naar Irak om hun bases daar te beschermen. De eerste apparatuur is aangekomen ter voorbereiding, maar de raketten zelf nog niet. Ook worden er raketartillerie, mortieren en C-RAM systemen rond de bases geplaatst om de Patriots (die geen eigen verdediging hebben) en de bases te beschermen.
C-RAM (Counter Rocket, Artillery, and Mortar) of Counter-RAM  is een nabijverdedigingsysteem tegen inkomend raketvuur en artillerie- en mortiergranaten.
* Een probleem is dat er meer troepen zijn op verspreide bases dan systemen zoals C-RAM om ze te beschermen.
Bron: Military Times (Shawn Snow)
UPDATE: 16 maart - Het VS-leger gaat de troepen in Irak koncentreren [op vijf van de acht bases]. Soldaten zullen worden verplaatst van de basis bij al-Qaim aan de Syrische grens [langs de Eufraat], het vliegveld  Qayyarah West (Q-West bij Mosoel) en mogelijk vliegbasis K-1 bij Kirkoek. De basis bij Erbil (Iraaks Koerdistan) wordt versterkt en zal binnenkort ook worden voorzien van Patriots en C-RAMs. Het aantal VS-militairen zal ongeveer gelijk blijven (5200). Later dit jaar wordt ook bekeken of vliegbasis Al Taqaddum ten westen van Bagdad zal worden verlaten.
Bron: NBC News (Courtney Kube)
ZIE OOK: BBC (Nafiseh Kohnavard)
UPDATE 2: 19 maart - Volgens een Iraakse officier werd al-Qaim ook gebruikt door Deense en Noorse militairen. Ze zijn verplaatst naar vliegbasis Ayn al-Asad (vroeger al-Qadisiyah), 190 km ten noordwesten van Bagdad. Op deze basis zijn de meeste VS-troepen in Irak gestationeerd.
Bron: Xinhua
UPDATE 3: 18 maart - Jane's Defence Weekly meldt dat de bezetting van al-Qaim (enkele kilometers verwijderd van een strategische grensovergang tussen Irak en Syrië) bestond uit rond 300 militairen, waaronder personeel van van het 1ste bataljon, 5e Regiment Infanterie en het 62ste Brigade Sustainment Battalion. Daarbij vuursteun van een batterij van het 2e bataljon, 8ste Regiment Veldartillerie met M777 getrokken houwitsers en delen van de 115e Brigade Veldartillerie met High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS). De beveiliging van de basis gebeurde onder meer met aerostats (soort luchtbalonnen met observatiesensoren)
Vergelijkbare onderdelen waren aanwezig op vliegbasis K-1 en Qayyarah West.
Bron: Jane's Defence Weekly (Tim Ripley)
UPDATE 4: 27 maart - Volgens AFP maken 800 militairen zich op om de vliegbasis Qayyarah (Q-West) in de provincie Nineveh te verlaten. Daarbij zijn ook Franse troepen.
De Iraakse regering heeft volgens Xinhua verklaard dat het Iraakse leger ook andere bases, waaronder K1 in de povincie Kirkoek en Habbaniyah in de provincie Anbar overneemt en een hoofdkwartier van de coalitie tegen ISIS, dat gevestigd is binnen het kompleks van Nineveh Operations Command.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten