donderdag 26 maart 2020

VS-marine schiet met scherp in de Filipijnse Zee (UPDATE 2)

24 maart - In de Filipijnse Zee hebben de geleide-wapen-destroyer Barry en de geleide-wapen-kruiser Shiloh van de US Navy tijdens een oefening op 19 maart beide een Standard Missile-2 (wapen voor middellange afstand tegen raketten) afgeschoten. Dit soort lanceringen zijn geen routine en worden gezien als een duidelijk signaal van de Zevende Vloot aan de Chinese marine en hun anti-scheepsmunitie.
Het Chinese Volksbevrijdingsleger (PLA) heeft twee wapens ontwikkeld die worden gezien als een bedreiging voor de vloot van de VS, de 'carrierkiller' DF-21D en de antischeepsraket DF-26, die met een bereik van 4000 km het Amerikaanse eiland Guam kan raken.
De Filipijnse Zee wordt gezien als een voor de hand  liggende zeeweg voor de Chinese vloot om uit te breken in geval van een grote oorlog met de VS.
Dezelfde week voerde het eskader van het vliegdekschip Theodore Roosevelt (CVN 71) samen met de America Expeditionary Strike Group en de 31ste Marine Expeditionary Unit (31 MEU) in de Zuid-Chinese Zee operaties uit van de Expeditionary Strike Force (ESF, een gekombineerd team van marine en mariniers. Het vlaggeschip daarvan is de America (LHD 6)
Bronnen: South China Morning Post (Minnie Chan), US Seventh Fleet (persbericht)
UPDATE: 26 maart - Op 25 maart heeft de geleide-wapen-destroyer McCampbell een doorvaart in noordelijke richting gemaakt door de Straat van Taiwan. Het kwam de VS op een ernstige reprimande van het Chinese ministerie van defensie te staan, dat dit soort manoeuvres als een inbreuk op de Chinese soevereiniteit beschouwd.
Bron: Reuters (Ben Blanchard)
UPDATE 2: 27 maart - Indo-Pacific Command van het VS-leger heeft de grootschalige oefening Balikatan 2020 die van 4 tot 15 mei zou worden gehouden met Filipijnse troepen en een kleiner kontingent uit Australië, afgelast wegens het Coronavirus.
Bron: AFP

1 opmerking: