dinsdag 10 maart 2020

Begint de aftocht van de VS uit Afghanistan?

9 maart - Honderden VS-troepen zijn begonnen Afghanistan te verlaten konform de overeenkomst met de Taliban van 29 februari. Het vertrek van deze militairen was gepland, maar het punt is dat ze niet zullen worden vervangen. In totaal is het de bedoeling om binnen 135 dagen af te bouwen van 13.000 naar 8600. Dan zal het VS-leger de situatie evalueren alvorens eventueel binnen een totaal tijdspad van 14 maanden geheel te verdwijnen uit het land.
Dit zijn althans de afspraken die zijn gemaakt, een struikelblok vormt momenteel nog de gevangenenruil van 5000 gevangen Talibanstrijders tegen 1000 regeringstroepen. De regering verzet zich hiertegen.
Onlangs werd echter ook bekend dat sinds vorige zomer een nieuw netwerk van Joint Special Operations Command (JSOC) wordt opgebouwd, dat de ruggegraat moet gaan vormen van een kleinere VS-missie om strijders van ISIS op te jagen en voor vuurkracht te zorgen als het akkoord met de Taliban mislukt. Deze strijdmacht bestaat uit regional targeting teams met een Situational Awareness Room (CSAR) in Kaboel, waar informatie wordt verzameld die operationeel kan worden ingezet.
Bronnen: Associated Press (Lolita Baldor), Washington Examiner (Tim Pearce), Washington Post (Dan Lamothe)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten