donderdag 19 maart 2020

De geheime noodplannen voor de VS-regering

18 maart - De viruskrisis heeft - net als na 9/11 - in de VS de aandacht gevestigd op de geheime plannen voor de zogeheten continuity of government, de procedures die het voortbestaan van de regering onder katastrofale omstandigheden moeten veiligstellen. Bill Arkin heeft hierover voor Newsweek een overzichtsartikel geschreven met een aantal nieuwe onthullingen.
Meer dan drie weken geleden is opdracht gegeven de noodplannen - met kodenamen Octagon, Freejack en Zodiac - te aktualiseren. De bevelhebber van Northern Command - de troepen in de VS zelf - speelt hierbij een cruciale rol.
Daarnaast heeft het Pentagon afgelopen vrijdag aanvullende binnenlandse richtlijnen uitgevaardigd, die al het geüniformeerd personeel op of in de buurt van hun bases koncentreren. De uitzondering wordt gevormd door personeel met 'essentiële missies'. Daartoe behoren meer dan een dozijn geheime opdrachten, die vallen onder drie belangrijke noodplannen:

* CONPLAN (contingency plan) 3400 - het militaire plan voor territoriale verdediging als de VS zelf oorlogsgebied worden.
* CONPLAN 3500 - militaire steunverlening aan civiele autoriteiten (in geval van oproer e.d.)
 * CONPLAN 3600 - militaire operaties rond de hoofdstad en ten behoeve van de continuïteit van de regering.
Bij het laatste horen plannen voor de evakuatie van het Witte Huis (RESEM), transport voor nationale veiligheidsautoriteiten (JEEP), transport voor de top van het Congres, hooggerechtshof etc. (Atlas). Dan Octagon, Freejack en Zodiac, die betrekking hebben op de militaire beveiliging van regeringsfunkties tijdens de noodtoestand. Ten slotte Granite Shadow, dat geldt voor binnenlandse operaties op het gebied van massavernietigingswapens.
Bron: Newsweek (William M. Arkin)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten