vrijdag 5 januari 2018

VS schorten militaire hulp aan Pakistan op

4 januari - Het State Department van de VS heeft nieuwe beperkingen afgekondigd op de militaire hulp van de VS aan Pakistan bovenop de 255 miljoen dollar aan militaire aankopen door het land die in augustus al waren opgeschort en die geblokkeerd blijven. Het was ook Defense News echter onduidelijk over hoeveel geld en materieel het nu precies gaat. De nieuwe maatregel betreft betalingen later dit jaar in het kader van het Coalition Support Funds, hulp voor operaties in het kader van terreurbestrijding.
Het is de vraag was de Pakistaanse reaktie zal zijn. Een mogelijkheid is het afsluiten van de GLOC (Ground Lines of Communications), verbindingen die de VS gebruiken voor de bevoorrading van hun operatie in Afghanistan. Een populaire nationalistische oppositiepoliticus, Imran Khan, heeft hiertoe opgeroepen.
Tussen november 2011 en juli 2012 sloot Pakistan de GLOC routes af na een incident waarbij Pakistaanse militairen waren gedood door NAVO-troepen. Later bleek dat de kosten voor de VS voor de bevoorrading toen opliepen van 17 miljoen dollar per maand tot 104 miljoen. Er waren toen echter veel meer VS-militairen in Afghanistan.
Een andere reaktie kan zijn dat Pakistan de militaire betrekkingen met China nog nauwer gaat aanhalen. Er is al samenwerking bij de bouw van een nieuwe vloot onderzeeërs, ontwikkeling van het JF-17 jachtvliegtuig en die van de Azmat-klasse raketboten, uit te rusten met Chinese wapens.
De militaire medewerker van de Washington Times meldde gisteren op basis van niet nader aangeduide "bronnen" en "twee mensen die op de hoogte zijn van de deal" dat China vergevorderde plannen heeft voor de bouw van een marine- en luchtmachtbasis bij de Pakistaanse haven Jiwani, niet ver van de handelshaven Gwadar in Baloechistan, die door China gebouwd is.
Bronnen: Defense News (Aaron Mehta, Matthew Pennington), The Washington Times (Bill Gertz)
AANVULLING: Het State Department heeft inmiddels het bedrag van bijna 900 miljoen dollar genoemd zonder specifikatie.
Het gaat in elk geval om twee belangrijke programma's:
Foreign Military Financing (FMF) van het Pentagon financiert aankopen van wapens, training en diensten door het Pakistaanse leger. Dit is de bovengenoemde 255 miljoen dollar voor het fiskale jaar 2016 (loopt tot en met afgelopen september) plus een aantal bedragen uit eerdere jaren die nog niet waren besteed.
Coalition Support Funds (CSF) van het State Department betaalt Pakistan voor operaties in het kader van terreurbestrijding. Voor het afgelopen jaar had het Congres 900 miljoen dollar goedgekeurd die nog niet zijn uitgegeven. Dit valt nu onder de opschorting. Er worden daarbij uitzonderingen gemaakt bijv. voor geld voor de beveiliging van de Pakistaanse kernmacht.
Bron: Reuters (Arshad Mohammed, Jonathan Landay)
UPDATE: 12 januari - Pakistan is opgehouden met het verstrekken van inlichtingen die op de grond worden verzameld in het grensgebied met Afghanistan aan de VS, zo hebben regeringsbronnen verteld aan de Financial Times. Het gaat onder meer om informatie die verkregen wordt van arrestanten en eigen inlichtingenbronnen. De VS worden daarmee afhankelijk van hun eigen luchtpatrouilles (af en toe ook aan de Pakistaanse kant van de grens) en interceptiekapaciteit.
Een andere optie voor Pakistan zou zijn meer geld te vragen aan de VS voor het ter beschikking stellen van de verbindingswegen voor de oorlog in Afghanistan.
Bron: Financial Times (Farhan Bokhari, Katrina Manson, Kiran Stacey)
UPDATE 2: 2 september - Het Pentagon heeft bekend gemaakt dat het nu definitief 300 miljoen dollar van het Coalition Support Funds voor Pakistan heeft geschrapt. Al eerder was 500 miljoen dollar uit dit fonds door het Congres geschrapt, zodat het totaal nu op 800 miljoen komt. Imran Khan is inmiddels premier.
Bron: NBC News (Saphora Smith met Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten