woensdag 3 januari 2018

USS Wasp met F-35B's op weg naar Japan

29 december - Het amfibische aanvalsschip USS Wasp (LHD-1) is vandaag aangekomen in Pearl Harbor op Hawaï, onderweg naar Japan. De meegevoerde op schepen geplaatste F-35B (JSF) van het korps mariniers van de VS wordt hiermee geïntroduceerd in de regio van de Zevende Vloot.
De Wasp gaat naar de marinebasis Sasebo in Japan om daar de Bonhomme Richard af te lossen als voorwaarts gestationeerd vlaggeschip van de amfibische vloot in de westelijke Stille Oceaan. Het schip vormt de kern van een versterkte Expeditionary Strike Group, die een grotere kapaciteit heeft dan de normale Amfibische Parate Groep (ARG) met drie schepen. De groep van de Wasp omvat ook het amfibische doktransportschip Green Bay en één van de twee voorwaarts gestationeerde amfibische doklandingsschepen. Daarbij horen de 31ste Marine Expeditionary Unit (MEU) met meer dan 2200 mariniers.
Een jaar geleden is bekend gemaakt dat het Marine Fighter Attack Squadron 121 met de F-35B uit Arizona werd verplaatst naar Marine Corps Air Station Iwakuni in Japan. Deze piloten vliegen de F-35Bs. [Er zijn daar nu 16 van deze vliegtuigen].
Bron: The Honolulu Star-Advertiser (William Cole)
UPDATE: 30 december - Op 28 december is het amfibische aanvalsschip USS America (LHA 6) van de Zevende Vloot met de 15e MEU vertrokken uit Singapore na een vlootbezoek. Eerder was het schip daar al in augustus geweest. De America is eveneens onderdeel van een Parate Amfibisch Groep, inzetbaar in krisissituaties.
Bron: Defence Blog (Colton Jones)
UPDATE 2: 6 januari - Het vliegdekschip Carl Vinson met de geleide-wapen-kruiser Lake Champlain en de geleide-wapen-destroyers Wayne E. Meyer en Michael Murphy (totaal 6000 marinemensen) zijn op weg gegaan naar de Stille Oceaan voor een reguliere tocht.
Het flottielje van de Derde Vloot wordt tijdelijk voorwaarts gepositioneerd in de wateren van de Zevende Vloot, maar blijft onder eigen commando.
Bron: Stars and Stripes (Tyler Hlavac)
UPDATE 3: 7 januari - De Wasp is nu het gebied van de Zevende Vloot binnengegaan. Het schip was al in augustus vertrokken vanuit marinebasis Norfolk in Virginia, maar was eerst naar de Caraïben gestuurd voor noodhulp op de Maagdeneilanden en de Dominicaanse Republiek na orkaan Irma en op Puerto Rico na orkaan Maria. Daarna werd ook nog Brazilië bezocht.
De Bonhomme Richard blijft overigens in Japan (Sasebo) voor onbepaalde tijd in 2018 alvorens te vertrekken naar San Diego voor onderhoud en modernisering.
Bron: Stars and Stripes (Tyler Hlavac)
NB Vliegdekschip Ronald Reagan is terug in Japan (Yokosuka), Theodore Roosevelt nog in de Perzische Golf, zijn vliegtuigen ingezrt in Afghanistan.
UPDATE 4: 16 januari - De Wasp is op 14 januari aangekomen in Japan op de basis Sasebo. Het wordt het vlaggeschip van Task Force 76, de amfibische groep van de Zevende Vloot met verder drie aanvalsschepen. De Bonhomme Richard, die na vijf jaar wordt afgelost, gaat nog een patrouille uitvoeren in de regio en deelnemen aan de Cobra Cold oefening met Thailand, half februari.
Bron: Defense News (Mike Yeo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten