woensdag 31 januari 2018

Militaire inlichtingen voor Europol, spionagesatellieten voor Frontex

24 januari - De EU gaat de verbinding tussen de interne en externe veiligheidsstruktuur nauwer maken. In de toekomst zal militaire informatie in toenemende mate gebruikt worden bij de bestrijding van terrorisme en georganiseerde misdaad. De samenwerking wordt in eerste instantie uitgeprobeerd op het gebied van migratie.
Volgens een voorstel van de EU-ministers van buitenlandse en binnenlandse zaken en justitie moeten er Crime Information Cells (CIC) komen om gegevens uit te wisselen tussen de politie, het leger en de geheime diensten.
Een proefprojekt voor zo'n CIC kan worden uitgevoerd in het kader van de militaire operatie EUNAVFOR MED, die gericht is op migrantenbewegingen in de Middellandse Zee.
Ook Europol in Den Haag speelt een belangrijke rol. Daar wordt een Migrant Smuggling Information Clearing House opgezet om gegevens met de militaire inlichtingendiensten uit te wisselen.
In een parallelle ontwikkeling zullen Europese organisaties voor migratiekontrole zoals het grensbewakingsagentschap FRONTEX meer toegang krijgen tot gegevens van militaire spionagesatellieten. Het European Defence Agency (EDA) heeft een software instrument ontwikkeld (GeohuB) waarbij de satellietinlichtingen op eenvoudige wijze beschikbaar komen voor browsers in het veld. De inlichtingen komen van het Satellietcentrum (SatCen) van de EU in het Spaanse Torrejón. Momenteel zijn ze nog afkomstig van commerciële partijen, maar in de toekomst van de zes Copernicus optische en radarsatellieten van de EU zelf. Een presentatie van SatCen stelt dat de beelden ook gebruikt kunnen worden voor humanitaire hulpverlening. Het gaat om data over "vluchtelingenkampen, mislukte staten en opstandige bewegingen, door mensen veroorzaakte katastrofes en natuurrampen." De presentatie laat satellietbeelden zien van kampen en "potentiële schuilplaatsen" van vluchtelingen in Marokko aan de grens met Spaanse enklave Melilla.
Bronnen: digit.site36.net, Military Intelligence for Europol; digit.site36.net, EU migration control: easier access to satellite intelligence
UPDATE: 31 januari - FRONTEX begint morgen met Joint Operation Themis in het centrale deel van de Middellandse Zee van Algerije tot Albanië. De vloot van de EU is nog steeds gericht op migrantenbewegingen, maar gaat nu ook inlichtingen verzamelen en buitenlandse strijders en andere terroristische bedreigingen aan de grenzen van Europa detekteren. Ook wordt Italië geholpen bij de strijd tegen drugssmokkel in de Adriatische Zee.
Bron: Associated Press

Geen opmerkingen:

Een reactie posten