donderdag 18 januari 2018

VS treffen voorbereidingen voor het geval van oorlog met Noord-Korea

17 januari - De VS hebben zes nucleaire strategische bommenwerpers B-52 Stratofortress en 300 luchtmachtmilitairen van vliegbasis Barksdale verplaatst naar het eiland Guam in de Stille Oceaan om meer vuurkracht te hebben in het geval van een oorlog met Noord-Korea.
De B-52s gaan de B-1B Lancer bommenwerpers die nu op Guam zijn vervangen en voegen zich bij de drie B-2s die eerder deze maand zijn gekomen. De B-1Bs gaan eind deze maand terug naar South Dakota, maar gedurende een korte periode zullen dus alle drie de types op Guam aanwezig zijn.
Vier andere B-52s van vliegbasis Minot zijn naar Engeland gestuurd voor training vanaf RAF vliegbasis Fairford om de Europese bondgenoten een hart onder de riem te steken.
De New York Times bericht intussen over oefeningen van het VS-leger voor een oorlog in Korea, waaraan weinig ruchtbaarheid wordt gegeven. Zo werden tijdens invasie-oefening Panther Blade van de 82ste Airborne divisie in Nevada vorige maand 119 parachutisten bij nacht vanuit C-17 transportvliegtuigen gedropt en met helikopters ingezet en artillerie, brandstof en munitie tot ver achter de frontlijn in vijandelijk gebied getransporteerd. De oefening was erop gericht om al in een vroeg stadium de vijand te dwingen op meerdere fronten te vechten.
Oefening Bronze Ram van Joint Special Operations Command zal zich dit jaar koncentreren op het bestrijden van massavernietigingswapens, letterlijk ondergrondse operaties en optreden in een chemisch verontreinigde omgeving.
Volgende maand zal de landmacht oefenen met meer dan 1000 reservisten in het opzetten van zogenaamde mobilisatiecentra om troepen snel te kunnen vervoeren voor overzeese operaties.
Bronnen: CNN (Zachary Cohen), The Washington Post (Dan Lamothe), The New York Times (Helene Cooper, Eric Schmitt, Thomas Gibbons-Neff, John Ismay)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten