maandag 22 januari 2018

Turkse leger begint offensief tegen enclave Afrin

21 januari - Op de tweede dag van het offensief Operation Olive Branch zijn Turkse grondtroepen volgens het persbureau Andadolu de Koerdische enclave Afrin binnengegaan. Het doel zou voor het moment zijn een 30 km diepe "veiligheidszone" af te bakenen. Op de eerste dag hadden F-16s van de Turkse luchtmacht voorbereidende bombardementen uitgevoerd. De Turkse artillerie was al een aantal dagen aktief.
Duizenden miliciens van het door Turkije opnieuw geformeerde Free Syrian Army kunnen als hulptroepen optreden vanaf de oostelijke kant van de enklave. Daartegenover staat de Koerdische militie YPG (geschatte sterkte 5000) en hun bondgenoten.
De Turkse president Erdogan dreigde gisteren de operatie uit te breiden tot Manbij, een meer oostelijk gelegen stad, die wordt gekontroleerd door een coalitie waarvan de YPG deel uitmaakt en die ondersteund wordt door Amerikaanse special forces. Dat zou tot een konfrontatie van twee NAVO-leden kunnen leiden.
Voorafgaand aan de operatie verschafte de Turkse krant Yeni Safak enige details. Er zouden twee brigades aan deelnemen (waarschijnlijk één vanuit het noorden en één vanuit het westen), aangevoerd door de commandant van het Tweede Leger, luitenant-generaal Metin Teme. [Dat kan kloppen met het aantal van 6400  militairen dat in Turkse media genoemd wordt]. In tegenstelling tot Operation Euphrates Shield (een frontale aanval tegen doelen van ISIS) zal het hier gaan om een 'flankerende manoeuvre'. Belangrijk doel is het blokkeren van vliegvelden bij Tel Rifaat and Minnigh (Menagh). De laatste is twee dagen geleden gebombardeerd. Gezien het bergachtige terrein zal de grondoperatie vooral door infanterie, commando's en special forces plaatsvinden, ondersteund door de luchtmacht. Verwacht luchtmobiele verplaatsingen.
Bronnen: The Independent (Caroline Mortimer), Yeni Safak
AANVULLING: Het Russische ministerie van defensie heeft bekend gemaakt dat Russische waarnemers die in Afrin waren gestationeerd nar een andere lokatie gaan. Er waren ongeveer 100 militairen onder bevel van een generaal in de enklave.
Ondertussen heeft het Syrische regeringsleger in Idlib de vliegbasis  Abu Zuhour heroverd, die sinds 2015 door rebellen was bezet.
Bron: Associated Press (Mehmet Guzel)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten