woensdag 24 januari 2018

Versterkingen VS gaan naar Afghanistan

23 januari - Een squadron A-10C Thunderbolt II ('Warthog') van het 303de Fighter Squadron is afgelopen week aangekomen in Kandahar voor de anti-drugskampanje en terreurbestrijding van de Amerikaanse luchtmacht in Afghanistan. De A-10 is een gevechtsvliegtuig dat gespecialiseerd is in luchtsteun (close-air-support). Het heeft de beschikking over een 30 mm kanon en kan 16.000 pond munitie meenemen. Daarnaast worden bewapende MQ-9 Reaper drones ingezet en HH-60G Pave Hawk helikopters om personeel in veiligheid te brengen (search and rescue).
De vliegtuigen vallen onder de 9e Air and Space Expeditionary Task Force.
De US Army werkt inmiddels aan een plan om 1000 extra VS-militairen naar Afghanistan te sturen, wat het totaal op 15.000 zou brengen. Ze maken deel uit van het nieuwe gevechtsteam, de Security Force Assistance Brigade. Dit is een kaderbrigade zonder de lagere onderofficiers- en soldatenrangen die speciaal is opgericht voor training en ondersteuning van bondgenoten zoals het Afghaanse leger. Ze bestaat uit 36 teams van 12 militairen die gedecentraliseerd worden ingezet plus ondersteunend personeel. De medische en inlichtingenspecialisaties en personeel om luchtsteun in te roepen zijn binnen zo'n team aanwezig.
Bronnen: Stars and Stripes (Chad Garland), The Washington Post (Greg Jaffe, Missy Ryan)
UPDATE: 31 januari - Vorige week heeft de luchtmacht van Qatar voor het eerst twee vluchten met het vrachtvliegtuig C-17 uitgevoerd vanuit de Golf naar Afghanistan en terug. Deze logistieke steun voor de NAVO-operatie in Afghanistan versterkt de band van Qatar met de VS terwijl Qatar tegelijkertijd in een fel conflict is verwikkeld met andere Golfstaten, zoals Saoedi-Arabië en de Arabische Emiraten.
Bron: Gulf Times

Geen opmerkingen:

Een reactie posten