dinsdag 9 januari 2018

Soedanese troepen naar de grens met Eritrea, grenskonflikt met Egypte

8 januari - Het Soedanese leger heeft duizenden troepen bij de grens met Eritrea ingezet, nadat Egypte in samenwerking met de Verenigde Arabische Emiraten militairen met zware pantservoertuigen naar een Eritrese basis in Sawa had gestuurd. De grenzen van Soedan en Ethiopië met Eritrea zijn gesloten. Die basis is het belangrijkste centrum waar Eritrese rekruten worden getraind. Volgens Al-Jazeera zou er een bijeenkomst zijn geweest van militaire leiders uit Egypte, de Emiraten, Eritrea en Soedanese verzetsgroepen uit Darfoer en het oosten van Soedan. Ook Ethiopië heeft militairen uit de westelijke regio naar de grens met Soedan en Eritrea gestuurd.
Het bezoek van de Turkse president Erdogan aan Khartoem, waarbij werd overeengekomen dat Turkije de Soedanese haven op het eiland Soeakin zou gaan uitbouwen heeft aan de spanning bijgedragen.
Soedan heeft ook een klacht bij de VN ingediend tegen Egypte over een betwist gebied aan de grens, de zogenaamde Halayeb Driehoek die momenteel wordt gekontroleerd door Egypte. Sinds 1958 maakt Soedan aanspraak op dit territorium.
* Het lijkt er nu op dat rond de Rode Zee een konflikt aan het broeien is tussen enerzijds Soedan en Turkije en anderzijds Eritrea, Egypte en de Emiraten. De zaak wordt verder gekompliceerd door onenigheid over het water van de Nijl, vooral door de bouw van de Renaissance Dam door Ethiopië aan de grens met Soedan (in aanbouw sinds 2011). Egypte beschuldigt Ethiopië ervan gemene zaak te maken met Soedan.
Bronnen: Reuters (Khalid Abdelaziz), Middle East Monitor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten