zondag 12 mei 2024

China reorganiseert de commandostruktuur

26 april - De Chinese president Xi is begonnen met een belangrijke reorganisatie van de legerleiding. Het eind 2015 opgerichte Strategisch Ondersteuningscommando wordt vervangen door een nieuw Informatie-ondersteuningscommando. Daarmee verdwijnt een extra managementlaag, waardoor de machtige politieke Centrale Militaire Commissie meer greep krijgt op domeinen zoals ruimtevaart (aerospace), cyber en informatie (waaronder ook inlichtingenoperaties vallen).

De cyber- en aerospace strijdkrachten, samen met het al bestaande Logistieke Ondersteuningscommando en het Informatie-ondersteuningscommando, komen nu op gelijke hoogte in de hiƫrarchie van het Volksbevrijdingsleger (PLA) te staan, dat verder beschikt over vier krijgsmachtdelen: landmacht, marine, luchtmacht en raketstrijdkrachten.

Volgens een Amerikaanse expert betekent de reorganisatie ook dat in operationeel opzicht de vijf regionale commando's van de Chinese strijdkrachten (Oost, West, Noord, Zuid en Centrum) gemakkelijker toegang kunnen krijgen tot middelen van de ondersteunende commando's, omdat ze nu geen gecentraliseerde bureaukratie op strategisch niveau meer tegenover zich hebben.

Bron: Defense News (Gordon Arthur)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten