maandag 13 maart 2023

Luchtmacht VS oefent nieuw model inzet Stille Oceaan [UPDATE]

10 maart - Afgelopen maand (8-24 februari) heeft de US Air Force in de Pacific geoefend met een nieuw concept voor de inzet tijdens een groot konflikt met China. De doktrine heet Agile Combat Employment en komt neer op de flexibele  spreiding van de vliegtuigen over een groter aantal bases om minder gemakkelijke doelen voor raketten van de vijand (China) te vormen. Aan de Cope North 23 oefening vanaf het eiland Guam deden jachtvliegtuigen (ook Japanse), bommenwerpers, tankvliegtuigen, Awacs en ook vliegend materieel van de mariniers en de marine plus Franse en Australische transportvliegtuigen mee. Ze vlogen vanaf een stervorming patroon van tien vliegbases (Iwo Jima in het noorden via Saipan, Rota, Tinian, en Guam tot aan Micronesië (Yap) en Palau in het zuiden.

Naast de spreiding is ook het voorwaarts stationeren van materieel, brandstof en munitie en de luchtverdediging van de bases (shelters, camouflage) en stationeren van luchtdoelraketten zoals Patriot van belang, evenals misleiding en reparatiemogelijkheden voor beschadigde vliegvelden van belang.

Bron: Air and Space Forces Magazine (James C. Kitfield)

UPDATE: Tijdens de oefening Agile Reaper 23-1 zijn vanaf 1 maart voor het eerst F-22s van het 525ste Expeditionary Squadron (thuisbasis in Alaska) naar Tinian gestuurd, een klein eiland op ongeveer 160 km van Guam dat door het Pentagon wordt ontwikkeld als alternatieve lokatie voor Guam. Het squadron was al eind 2022 nar Japan (vliegbasis Kadena) gegaan als vervanging van de F-15s daar. Het hele idee achter dit soort inzetten is de Japanse bases en Guam minder kwetsbaar te maken voor Chinese kruisraketten en ballistische raketten. Tinian is eerder ook gebruikt door F-35s.  Op Guam blijven tankvliegtuigen KC-135, vrachtvliegtuigen C-17 (ook op Pearl Harbor op Hawaii en Alaska) en Awacs E-3. 

Bron: Air and Space Forces Magazine (Chris Gordon)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten