vrijdag 17 januari 2020

Eurocorps neemt het commando van de NAVO-interventiemacht over

8 januari - Het multinationale Eurocorps (Frankrijk, Duitsland, Spanje, België, Luxemburg) heeft vandaag het commando over de NATO Response Force (NRF) Land overgenomen van het Eerste Duits Nederlandse Legerkorps (1 GE/NL Corps) dat het landmachtdeel van de snelle interventiemacht van de NAVO in 2019 leidde.
De supersnelle Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) wordt nu geleid door Polen (commando overgenomen van Duitsland). De Poolse 21ste Podhale Infanteriebrigade vormt de kern van VJTF 20 met rond 3000 militairen. Nog 3000 komen van andere Oost-Europese, Zuid-Europese en Baltische landen en Engeland. De VS leveren lucht- en gevechtssteun.
De NRF valt onder Joint Forces Command van de NAVO in Brunssum. Engeland verzorgt in 2020 de luchtmachtcomponent, Spanje de maritieme en Polen het commando over de special forces.
NRF 2020 werd geschikt voor operaties verklaard (certified) tijdens oefening Trident Jupiter 19 in november op 10 Europese lokaties, waaronder het commandoschip Mount Whitney van de VS-marine en het Spaanse landingsplatformdok Castilla.
Bron: Jane's Defence Weekly (Nicholas Fiorenza)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten