maandag 16 september 2013

Twee vliegdekschepen het minimum voor een rol in de strijd om de wereldmacht

9 september - Een rapport van het Britse Royal United Services Institute (RUSI) denkt dat er minstens twee vliegdekschepen nodig zijn als Engeland in de toekomst nog een rol van betekenis wil spelen bij internationale militaire interventies. Het is een reactie op een plan van de regering om vanwege bezuinigingen een van de twee in aanbouw zijnde vliegdekschepen in de mottenballen te leggen. Het rapport stelt dat tijdens de oorlog tegen Libië in 2011 Britse bommenwerpers (Tornado en Typhoon) vanaf Britse bases 4800 km moesten vliegen om hun doelen te bereiken. Zelfs als er een basis in Italië beschikbaar is, zouden luchtaanvallen vanuit Engeland nog vier keer zo duur zijn dan wanneer ze worden uitgevoerd vanaf een vliegdekschip in de Middellandse Zee.
Een enkel vliegdekschip is maar 200 dagen per jaar beschikbaar vanwege onderhoudswerk. De rest van de tijd zou Engeland dan een toontje lager moeten zingen.
Bron: The Telegraph (Ben Farmer)

Tobias Ellwood, Leveraging UK Carrier Capability - A Study into the Preparation for and Use of the Queen Elizabeth-Class Carriers. RUSI september 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten