zondag 15 september 2013

Rusland versterkt vloot in de buurt van Syrië

6 september - Een Russisch oorlogsschip dat moet worden voorzien van een 'speciale lading' (onbekend van welke aard), het landingsschip Nikolai Filchenkov, vertrekt uit de Oekraïense haven Sevastopol naar de Russische Zwarte Zee haven Novorossiisk. Daar wordt geladen, waarna de reis wordt voortgezet naar de Syrische kust. Het Russische eskader aldaar wordt verder versterkt met de destroyers Smetlivy en Nastoichivy. De onderzeebootjager Admiral Panteleyev is het operatiegebied in het oostelijk deel van de Middellandse Zee al binnengevaren om de rol van vlaggeschip op zich te nemen. Daar aanwezig zijn ook het fregat Neustrashimy en de landingsschepen Alexander Shabalin, Admiral Nevelskoi en Peresvyet. De grote landingsschepen Novocherkassk en Minsk en de geleide-wapen kruiser Moskva worden ook verwacht. Ook het elektronische inlichtingenschip Priazovye zal zich bij de groep voegen. Het is de bedoeling dat de Moskva op 17 september de taak van de Panteleyev overneemt. Op 29 september moeten dan nog de raketboot Ivanovets en het geleide-wapen schip Sthil bij de Syrische kust aankomen.
Bronne: AFP, RIA Novosti

UPDATE: 10 september - De Moskva is de Staat van Gibraltar binnengevaren. De kruisers van deze klasse staan beken als carrier-killers en zijn uitgerust met 16 anti-scheepsraketten P-1000 Vulkan.
UPDATE 2: 19 september - De samenstelling van de Russische vloot  in de Middellandse Zee wordt nu als volgt opgegeven:
Geleide-wapen kruiser Moskva
Destroyers Smetlivy en Admiral Panteleyev
Fregat Neustrashimy
Landingsschepen Nikolai Filchenkov, Peresvyet, Admiral Nevelskoi, Minsk, Novocherkassk, Alexander Shabalin
Eind september komt daar nog het landingsschip Yamal van de Zwarte Zeevloot bij. Dit schip zal eerst een bezoek brengen aan de Griekse haven Pylos en Montenegro. De Yamal kan 250 militairen en tien tanks transporteren.
Bron: Ria Novosti
UPDATE 3: 26 september - De Filchenkov komt aan in Latakia voor een eendaags bezoek. Vanaf de grens van de territoriale wateren wordt het schip begeleid door twee raketboten van de Syrische marine.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten