donderdag 6 december 2012

Inzet van Patriot geleid vanuit Ramstein - operatie nog omstredenn

30 nov. 2012 - De inzet van Duitse, Nederlandse en Amerikaanse Patriot luchtdoelraketten in het Turks-Syrische grensgebied zal worden geleid door NAVO-kommandanten in Ramstein. De NAVO-raad heeft de militair-politieke kontrole over de operatie. Volgens de NAVO-woordvoerders in Brussel zijn de procedures van de NAVO in dit opzicht helder, tenminste als het gaat om een NAVO-operatie. Over deze zaak was verwarring ontstaan nadat een woordvoerder van de regerende Turkse AKP had verklaard dat "de trekker in handen is van ons leger".
Woordvoerder Hüseyin Celik maakte ook duidelijk dat Turkije bepaalt waar de Patriots worden opgesteld. Ook premier Erdogan had hier eerder op gezinspeeld. Turkije wil de Patriots aan de grens hebben. Ook dit is omstreden, omdat dit het mogelijk maakt dat de Patriots berokken raken bij een no-fly zone op Syrisch gebied. Die zou worden ingesteld om burgers te beschermen, maar onder dekking daarvan kunnen ook opstandelingen het Syrische leger aanvallen. De rechtse Amerikaanse politikus John McCain had dit verband eerder gelegd. "Hij zei dat een no-fly zone kon worden ingericht zonder verwikkeld te raken in luchtgevechten met de Syrische luchtmacht, door batterijen Patriot raketten op te stellen langs de Syrische grens, die de vliegtuigen van het Assad regime zouden neerschieten."
Volgens informatie van de Leipziger Volkszeitung op 18 november "heeft [minister van defensie] De Maizière de Bondsdag al twee weken geleden achter gesloten deuren geïnformeerd over een mogelijk samen met Nederland uit te voeren Patriot-operatie. Ook de ARD-Tagesschau meldde dit al op 7 november.
Bronnen: Der Spiegel, Süddeutsche Zeitung, The Globe and  Mail, Tagesschau

Geen opmerkingen:

Een reactie posten