zaterdag 17 november 2012

Iran vestigt nieuwe marinebasis bij Golfeilanden

4 nov. 2012 - De Iraanse revolutionaire garde heeft een nieuwe marinebasis in gebruik genomen om het gezag van Teheran over drie eilanden in de Perzische Golf te versterken. De eilanden worden ook geklaimd door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) aan de overkant van de Golf.
De basis ligt bij de havenstad Bandar-e Lengeh, 1100 km ten zuiden van Teheran. Het is de vijfde basis van de garde in de Golf.
De eilanden Abu Musa en Groot- en Klein Tunb beheersen de toegang tot de strategische Straat van Hormoez. In de tijd van de sjah bezette Iran de eilanden in 1971 toen de Britten zich terugtrokken uit de regio. In de visie van Iran hebben ze altijd bij het Perzische rijk gehoord totdat de Britten ze begin 20ste eeuw bezetten. Ook zou de sjah acht jaar voor de islamitische revolutie van 1979 een overeenkomst met een van de zeven emiraten van de VAE hebben gesloten waarbij Iran het recht kreeg Abu Musa te besturen en daar troepen te stationeren. De andere twee eilanden zijn sowieso omstreden.
Bron: Associated Press

Geen opmerkingen:

Een reactie posten