zaterdag 11 maart 2017

VS-mariniers met zware kanonnen naar Syrië

8 maart - VS-mariniers van de 11e Marine Expeditionary Unit (MEU) uit San Diego, die in oktober naar het Midden-Oosten is vertrokken zijn een paar weken geleden in stilte vanuit Djibouti via Koeweit Syrië binnengetrokken om daar (zoals eerder 26ste MEU in Irak- maart 2016) een artilleriebasis in te richten. De mariniers zijn uitgerust met M777 155mm houwitsers, die gewone hoog-explosieve granaten over 20 km kunnen verschieten en GPS-geleide Excalibur ladingen  over 40 km. Ze gaan daarmee het offensief tegen ISIS in Raqqa ondersteunen. Het personeel is afkomstig van het Battalion Landing Team. Een eenheid van de VS-landmacht van een batterij met een meervoudig raketartilleriesysteem (HIMARS) in het gebied al langer actief.
In de buurt van de stad Manbij is verder een special forces eenheid (75th Ranger Regiment uit Fort Banning in Georgia) van de VS-landmacht met Stryker gevechtswagens en gepantserde Humvees gesignaleerd.
Bron: Military.com (Hope Hodge Seck), The Washington Post (Dan Lamothe, Thomas Gibbons-Neff)
UPDATE: 9 maart - De VS sturen 2500 grondtroepen naar een tussenbasis in Koeweit voor mogelijke inzet in Irak en Syrië. Het zijn onderdelen van het 2e Brigadegevechtsteam van de 82ste Airborne Divisie uit Fort Bragg in North Carolina. Er zitten al 1700 militairen van deze brigade in Irak en Syrië voor de strijd tegen ISIS, zodat nu de hele brigade (4400 soldaten) wordt ingezet. Tot nu toe was er voor Syrië een plafond van 503 VS-militairen waar commandanten alleen tijdelijk overheen mochten gaan.
* Koeweit is vaker gebruikt als afwachtingsgebied voor VS-troepen (voor operaties in Irak). Het verschil met de periode Obama, toen strenge grenzen golden voor het aantal in te zetten soldaten  is dat de commandanten te velde nu zonder beperkingen kunnen beslissen over de inzet van deze reservetroepen. De maatregel is onderdeel van de herziening van de strategie voor Syrië en Irak in opdracht van president Trump.
Bron: CNBC, Army Times (Charlsy Panzino, Andrew deGrandpre)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten