dinsdag 21 maart 2017

Eerste operationele schot van Israëlische Arrow-systeem

17 maart - Tijdens de luchtaanvallen die Israël vandaag heeft uitgevoerd op doelen van Hezbollah in Syrië (wapentransporten  tussen Homs en Palmyra)  is ook voor het eerst een Arrow anti-ballistische luchtdoelraket afgevuurd. De Super Green Pine radar - onderdeel van het gezamenlijke wapensysteem Arrow van Israël en de VS - had een dreiging ontdekt en vervolgens werd een Arrow 2 onderscheppingsraket gelanceerd en gingen in de zuidelijke regio Jeruzalem en de Jordaanvallei de alarmsirenes af.
Volgens het Israëlische leger waren er vanuit Syrië meerdere luchtdoelraketten afgevuurd (volgens Israëlische media SA-5) op de aanvallende Israëlische vliegtuigen. Een daarvan zou zijn onderschept door de  Arrow.
Defense News vindt de inzet van Arrow raadselachtig omdat de luchtaanval op honderden kilometers van het Israëlische grondgebied plaatsvond, de Arrow bedoeld is voor verdediging van het grondgebied en niet ontworpen is voor de bestrijding van luchtdoelraketten zoals SA-5, die na te zijn afgevuurd samen met vier boosters (hulpraketten) vrijwel onvoorspelbare banen doorlopen. De mogelijkheid van een SCUD-raket moet volgens het artikel niet worden uitgesloten. Er is echter alleen debris (resten) aangetroffen van de Arrow-motor en wel in Jordanië.
Bron: Defense News (Barbara Opall-Rome)
UPDATE: 20 maart - De Israëlische luchtmacht heeft nadere uitleg gegeven. De SA-5 was afgevuurd op de Israëlische vliegtuigen die al op de terugweg waren en ging dus in de richting van Israël. De luchtraket "gedroeg zich als een SCUD" en vormde dus een dreiging, die niet zo snel van een SCUD met een zware explosieve lading was te onderscheiden.
Experts leggen uit dat de SA-5 ontworpen is om zichzelf te vernietigen nadat de raketmotor een aantal seconden heeft gewerkt. Het zou kunnen zijn dat het systeem erg oud was en de zelfvernietiging niet meer werkte waardoor het verder vloog en door de Israëlische luchtverdediging als een enkel groter doel werd gezien - een ballistische raket.
Bron: Defense News (Barbara Opall-Rome)
Zie ook: Tyler Rogoway, Arrow Missile Intercepts Syrian SAM Fired At Israeli Jets Following Strikes, The Drive March 17, 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten