donderdag 23 maart 2017

China heft een kwart van zijn legerkorpsen op

18 maart - Als onderdeel van een grote legerhervorming met het oog op modernisering zal China vijf van de 18 legerkorpsen ontbinden. Dit kan gaan om 200.000 militairen, waarvan een deel bij andere krijgsmachtdelen zal worden ondergebracht (marine, luchtmacht, special forces).
In het Centrale Commando betreft het het 20ste en 27ste Legerkorps, in het Zuidelijke Commando het 14e Legerkorps, in het noorden het 16e Legerkorps en in het westen het 47ste Legerkorps.
Er kan ook een politieke kant aan de zaak zitten. Het 16e en het 47ste vormden de machtsbasis van twee vroegere leden van de Centrale Militaire Commissie (Xu Caihou en Guo Boxiong) die in ongenade zijn gevallen wegens korruptie. Het 16e korps zal mogelijk fuseren met het 40ste Legerkorps om een sterke eenheid te vormen in het geval van een crisis rond Korea.
Het Westelijke Commando (de grootste regio) zal na de reorganisatie nog maar twee legerkorpsen tellen, het 13e en het 21ste. Onder hen vallen onder meer de provincies Xinjiang en Tibet. In deze regio zijn bovendien als apart krijgsmachtdeel de rakettroepen gestationeerd, die 100.000 militairen omvatten, georganiseerd in zes ballistische raketbrigades uitgerust met de DF-41 en andere kernwapens. Een deel van de af te stoten troepen kan naar dit onderdeel overgaan.
De legerhervorming werd twee jaar geleden aangekondigd en zal het 2,3 miljoen sterke Chinese leger (PLA - Volksbevrijdingsleger) verminderen met 300.000 militairen. De reorganisatie zorgt voor veel onrust, ook bij veteranen, die regelmatig de straat op gaan voor hun pensioenen.
Bron: South China Morning Post (Minnie Chan)
UPDATE: 24 maart - Het Chinese Volksbevrijdingsleger zal ook zijn korps mariniers uitbreiden van 20.000 tot 100.000 militairen. Detachementen kunnen volgens de South China Morning Post ook in het buitenland worden gestationeerd, zoals in Djibouti en in de Pakistaanse haven Gwadar, die van belang is voor de aanvoerroutes over land naar China.
Er zullen uiteindelijk zes mariniersbrigades komen met elk een pantserregiment en twee mariniersbataljons. Daarnaast meldt The Diplomat dat de amfibische gemechaniseerde infanteriedivisies van twee naar vier worden uitgebreid (60.000 in plaats van 30.000 militairen). Elke divisie beschikt over tot 300 pantservoertuigen en amfibische transportvoertuigen. Het Chinese leger zal in 2017 verder beschikken over 89 amfibische landingsschepen, waaronder vijf amfibische oorlogsschepen (Type 071) en twee grotere amfibische aanvalsschepen (Type 081).
Bronnen: The Diplomat (Franz-Stefan Gady), South China Morning Post (Minnie Chan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten