dinsdag 14 maart 2017

Gewapende Russische huurlingen waren aktief in Libië

13 maart - Enkele tientallen gewapende huurlingen van de Russische partikuliere veiligheidsfirma RSB waren vanaf vorig jaar tot afgelopen februari aktief in Libië in een gebied dat onder kontrole staat van de oostelijke krijgsheer generaal Haftar. Ze zijn vertrokken na hun opdracht (mijnenopruiming  in een industriegebied bij Benghazi) te hebben voltooid. De regio was veroverd door de troepen van Haftar op islamistische milities.
De huurlingen waren bewapend met plaatselijk verkregen wapens. Het zijn meest veteranen van de Russische special forces. Het zou zijn gegaan om een 50-tal mijnenopruimers en evenveel beveiligers. De eigenaar van RSB, Krinitsyn, is een voormalige officier van de grensbewaking in Tadzjikistan.
Bron: Reuters (Maria Tsvetkova)
UPDATE: 14 maart - Rusland zou volgens diplomatieke bronnen uit de VS en Egypte de laatste dagen meer dan twintig special forces en drones hebben ingezet op de vliegbasis Sidi Barrani in het westen van Egypte rond 100 km van de grens met Libië. Begin februari zouden de Russen ook een verder naar het oosten gelegen basis in Marsa Matrouh hebben gebruikt. Russische militaire vliegtuigen zouden daar zes militaire vrachten hebben gebracht alvorens tien dagen later door te gaan naar Libië.
* Van officiële Russische en Egyptische kant wordt het bericht ontkend, maar als het om een geheime operatie zou gaan is dat niet uitzonderlijk. Volgens de diplomaten zou het kunnen gaan om activiteiten ter ondersteuning van de oostelijke generaal Haftar, die de laatste tijd te maken heeft met een islamistisch tegenoffensief.
Bron: Reuters (

Geen opmerkingen:

Een reactie posten