vrijdag 10 maart 2017

THAAD-batterij aangekomen in Zuid-Korea

7 maart - De 'eerste elementen', waaronder lanceerinrichtingen, van een THAAD-raketverdedigingssysteem van de Amerikaanse landmacht zijn aangekomen in Zuid-Korea als verdedigingsmiddel tegen de raketten van Noord-Korea. De batterij komt ter beschikking van het Amerikaanse leger in Zuid-Korea in het kader van de oefeningen die momenteel worden gehouden. Een THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) bestaat uit zes lanceerinrichtingen op trucks, 49 onderscheppingsraketten, een vuurgeleidings- en verbindingseenheid en een AN/TPY radar. THAAD kan vijandelijke raketten op grote hoogte onderscheppen in het laatste deel van hun baan.  Een paar jaar geleden hebben de VS een THAAD-batterij opgesteld in Guam.
* Later dit jaar (oorspronkelijk gepland in de herfst, maar nu wellicht eerder) krijgt het Zuid-Koreaanse leger zelf een THAAD-systeem. Naast Noord-Korea is China beducht voor het wapensysteem, met name voor de radar, die diep in China kan kijken naar de banen van de Chinese raketten.
Bron: Defense News (Jen Judson)
UPDATE: Times of India neemt een bericht van de New York Times over over de Chinese zorgen. De conclusie is dat China het meest bezorgd is over de toekomst van het grotere plaatje - een  veel uitgebreidere en krachtiger ring van geïntegreerde raketverdediging rond China in handen van bondgenoten van de VS, die de betekenis van hun kernmacht zou ondermijnen. China zou dan zijn kernmacht moeten uitbreiden om in geval van een nukleaire oorlog de overlevingskans van zijn middelen voor een 'second strike' te garanderen. Een nieuwe generatie geleide wapens, de Dongfeng-41zou worden geïntroduceerd en technologie ingevoerd om het trajekt van een kernkop in de nabijheid van het doel te wijzigen om het raketschild te ontlopen.
Bron: Times of India (Chris Buckley - NYT News Service)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten