maandag 6 maart 2017

Chinese troepen actief in Afghanistan

5 maart - Chinese troepen opereren binnen Afghanistan en voeren gezamenlijke patrouilles met Afghaanse veiligheidstroepen uit in een strook van 80 km langs de gezamenlijke grens. Berichten hierover worden  echter betwist door de Chinese en de Afghaanse regering. Eind vorig jaar publiceerde het Indiase Wion News foto's van Chinese militaire voertuigen in de vallei 'Klein-Pamir' vlakbij de grens in een bergachtig gebied. Ze werden geïdentificeerd als een Dongfeng EQ 2050 (een soort Humvee) en een Norinco VP 11a (een mijnbestendig voertuig). Volgens China gaat het bij de patrouilles alleen om politie-agenten.
China heeft belangstelling voor Afghanistan vanwege veiligheidsredenen (radikale groepen van de Oeigoerse minderheid) en om ekonomische motieven (grondstoffen en toegang tot markten). Afghanistan is een schakel in het 'One Belt, One Road' plan van China.
Nadat de Taliban in 2015 delen van Kunduz hadden ingenomen is China met Afghanistan gaan samenwerken: 73 miljoen dollar voor de veiligheidstroepen, training voor de Afghaanse grenspolitie, uitrusting zoals kogelvrije vesten, materieel om mijnen te bestrijden en gepantserde politievoertuigen.
Bron: Military Times (Shawn Snow)
Wion News -  Chinese Security forces caught patrolling deep inside eastern Afghanistan (Giles Gibson)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten