woensdag 1 maart 2017

Oefening Foal Eagle begonnen

1 maart - De grote paraatheidsoefening Foal Eagle van de VS en Zuid-Korea is vandaag begonnen. Vorig jaar deden er 17.000 Amerikanen en meer dan 300.000 Zuid-Koreanen aan mee (dat was toen de grootste editie ooit). De oefening gaat tot eind april duren.
Inmiddels is in Zuid-Korea een deal met de Lotte Group gesloten over de ruil van een golfterrein om het raketschild Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) op te bouwen. THAAD moet beschermen tegen inkomende Noord-Koreaanse raketten. Niet alleen Noord-Korea, maar ook China gaat ertegen tekeer, omdat ze vinden dat de effektiviteit van hun eigen raketmacht daardoor vermindert.
Bron: Reuters (Jack Kim, Ju-min Park, Phil Stewart)
11 maart - The National Interest heeft een artikel over OPLAN 5015, het geheime operationele oorlogsplan van de VS voor een oorlog met Noord-Korea. Dit is uitgestippeld in 2015 en verschilt in een aantal opzichten van zijn voorganger OPLAN 5027. Het is meer een plan voor een beperkte oorlog dan voor oorlog met massale inzet van VS-troepen. Special forces en precisiewapens spelen een grotere rol en er is de mogelijkheid opgenomen van een pre-emptieve aanval op Noord-Korea. Het grootste politieke probleem zit in het ontbreken van Zuid-Koreaanse operationele kontrole op het plan, terwijl het Zuid-Koreaanse leger in hoofdzaak de grondoorlog uit zou vechten en de VS steunen met luchtmacht en maritieme middelen. In Foal Eagle ziet het artikel "echo's" van deze geheime oorlogsplanning.
Bron: The National Interest (Michael Peck)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten