maandag 27 maart 2017

AFRICOM wil meer bevoegdheden in Somalië

24 maart -De commandant van AFRICOM, generaal Thomas Waldhauser, heeft meegedeeld dat hij het Witte Huis heeft gevraagd om meer bevoegdheden om luchtaanvallen uit te voeren en troepen in te zetten in Somalië. Onder de huidige regels zijn de Amerikaanse troepen [rond 50 special forces in Somalië] hoofdzakelijk beperkt tot defensief optreden. Ze mogen lokale troepen vervoeren en vergezellen. Maar ze moeten wegblijven van de frontlijn en kunnen hun wapens alleen inzetten als ze worden aangevallen of als Somalische troepen het onderspit dreigen te delven. Drones mogen worden ingezet als Amerikaanse of bevriende troepen worden aangevallen. De voorstellen van Waldhauser zouden VS-militairen toestaan offensieve luchtaanvallen uit te voeren en met Somalische troepen het gevecht aan te gaan op basis van een bevel van de commandanten zonder het Witte Huis om toestemming te hoeven vragen.
Waldhauser zei ook dat er naast Djibouti geen nieuwe VS-basis in Afrika wordt gebouwd. Er wordt een basis in Tunesië gebruikt om drones te lanceren en aan een basis in Niger om inlichtingen te verzamelen wordt nog gebouwd. Vandaar wordt nog niet gevolgen.
Bron: Associated Press (Lolita C. Baldor)
AANVULLING: De drones van de Amerikaanse luchtmacht vliegen vanaf de Tunesische vliegbasis Sidi Ahmed bij Bizerte in het noordwesten van het land. Satellietbeelden tonen de lanceerplaatsen, controlestations en verbindingsinstallaties met drie hangars en onderkomens die geschikt zijn voor een honderdtal militairen.
Bron: RAIDS januari 2017 (gedrukte uitgave)
UPDATE: 25 maart - Waldhauser maakte ook bekend dat de operatie tegen de extremistische christelijke guerrillagroep Lord's Resistance Army (LRA) van Joseph Kony in centraal Afrika op zijn eind loopt. Vanaf 2010 werden rond 100 special forces van de VS ingezet om met regionale legers hiervoor samen te werken. Er zijn tot nu toe honderden ("misschien duizenden") van de LRA-soldaten gedood.
Bron: Deutsche Welle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten