maandag 5 juni 2023

Het strategisch belang van de Straat van Luzon

28 mei - In de Asia Times een artikel van Mark Valencia, een bekende maritiem expert, over de Straat van Luzon. Dit is de belangrijkste toegang tot de Zuid-Chinese Zee vanuit de westelijke Stille Oceaan. De Straat van Luzon is gelegen tussen Taiwan en Luzon, het noordelijke en grootste eiland van de Filipijnen. Het is een belangrijke scheepvaartroute en zeekabels die de verbinding vormen tussen Japan, Zuid-Korea en Zuidoost-Azië lopen er door.

Valencia stelt dat de Zuid-Chinese Zee het zwaartepunt (nexus) is van de regionale rivaliteit tussen China en de Verenigde Staten. In de woorden van de VS ontwikkelt China een access/area denial strategy voor zijn kustwateren, dat wil zeggen het wil (in geval van konflikt en oorlog) de VS de toegang tot deze wateren, vooral de Zuid-Chinese Zee, kunnen ontzeggen. De VS op hun beurt bereiden zich voor om middelen van de Chinese kontrole erover te vernietigen.

Voor China zijn dit vitale handelsroutes, met name voor import van olie en gas. Nog belangrijker, zegt Valencia, de Zuid-Chinese Zee vormt een relatief veilige ruimte voor de nucleair bewapende onderzeeërs, die hun basis hebben in Yulin op het eiland Hainan. Deze vormen de verzekering tegen een eventuele nucleaire aanval, de mogelijkheid voor een tweede slag als afschrikking. In geval van oorlog kunnen die onderzeeërs niet in de Zuid-Chinese Zee blijven, waar ze gemakkelijker het doelwit vormen voor Amerikaanse aanvallen. Ze moeten naar buiten de oceaan op en de belangrijkste route daarvoor is de Straat van Luzon. Andere zeestraten zoals die van Malakka, Soenda en Balabac zijn te smal en te ondiep om ongemerkt te passeren. Hetzelfde geldt overigens voor de Amerikaanse onderzeeërs.

De Straat van Luzon is ongeveer 250 km breed en heeft een aantal diepere geulen waarvan de diepste het Kanaal van Bashi is. De VS proberen de Chinese onderzeeërs op te sporen als ze van de doorgangen gebruik maken om ze in geval van konflikt te kunnen stoppen. Dit is volgens Valencia de opdracht van veel inlichtingenoperaties van de VS in dit gebied zoals patrouilles van maritieme vliegtuigen P-8 en andere middelen voor onderzeebootbestrijding.

Bron: Asia Times (Mark Valencia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten