dinsdag 11 april 2023

De rol van Amerikaanse special forces in Niger

2 april - Een evaluatie door Nick Turse van twintig jaar militaire steunverlening door het Amerikaanse leger aan terreurbestrijding in Niger komt terug op de rol van de daar ingezette special forces van de VS. Officieel waren ze daar om lokale troepen te adviseren en bij te staan (advise and assist). Maar uit een ingesteld onderzoek van het Africa Command in 2018, nadat VS-militairen in een hinderlaag waren gesneuveld, komt een ander beeld naar voren. "Operaties die in dit rapport worden beschreven en uitgevoerd door Team OUALLAM en Team ARLIT waren geïnstigeerd op basis van Amerikaanse inlichtingen, volledig gepland door het VS-leger en gekontroleerd en geleid door USSOF [special forces VS]. Het leger van Niger had geen inbreng in het planningsproces of het besluit om de operaties uit te voeren." Aldus generaal-majoor Roger Cloutier, de rapporteur van het onderzoek.

De acties van deze teams vielen onder een grotere Operatie Juniper Shield over samenwerking met het leger van Niger en de Operatie Obsidian Nomad II, een zogenaamd 127e programma, dat het Amerikaanse leger toestaat om lokale milities te gebruiken voor geheime acties. In dit geval ging het om het (mislukte) oppakken of doden van een leider van ISIS.

Bron: The Intercept (Nick Turse) 

Memorandum for Commander US Africa Command - Ivestigation Findings 4 October 2017. Enmemy Contact Event in Tnogo Tongo, Niger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten