maandag 19 december 2022

Datering van Russische kruisraketten in de Oekraïne-oorlog

5 december - De New York Times bericht over een nieuw rapport van Conflict Armament Research, een Britse onderzoeksgroep die wapens en munitie die worden gebruikt in oorlogen identificeert en volgt. Ze reizen daarvoor momenteel regelmatig naar Oekraïne. Uit de nieuwste analyse van restanten van geëxplodeerde of onderschepte wapens blijkt dat twee Russische Kh-101 kruisraketten die werden gebruikt tijdens een aanval op Kyiv op 23 november waren geproduceerd in de afgelopen zomer en na september. Dit is van belang omdat hieruit kan blijken dat Rusland tot nu toe niet zoveel last heeft gehad van het embargo op halfgeleiders en andere onderdelen of hiervan zeer grote voorraden heeft aangelegd voordat de oorlog begon.
De geleide wapens KH-101 hebben een kenmerkend nummer bestaande uit 13 cijfers. De eerste drie daarvan (steeds 315) staan voor de fabriek waar de wapens zijn geproduceerd, Raduga in Dubna in de buurt van Moskou. De volgende drie cijfers geven aan om welke versie van KH-101 het gaat (648 of 263). Daarna volgen twee cijfers die volgens het rapport het kwartaal en het jaar aangeven van de produktie (40 is vierde kwartaal 2020, 28 is tweede kwartaal 2018 enz.). De laatste vijf cijfers geven waarschijnlijk het serienummer en het individuele volgnummer van de raket aan.
Bron: The New York Times (John Ismay)
ZIE OOK: Conflict Armament Research, Dating newly produced Russian missiles used in Kyiv attacks. Ukraine Field Dispatch, December 2022

Geen opmerkingen:

Een reactie posten