woensdag 1 september 2021

Zes marine-eskaders onderweg in de Stille Oceaan

30 augustus - Zes taakgroepen van de Amerikaanse, Britse, Australische, Japanse en Indiase marines zijn momenteel ingezet voor oefeningen in de Indo Pacifische regio. De Carrier Strike Group (CSG) met het vliegdekschip Carl Vinson (CVN-70) van de US Navy heeft momenteel de rol van de carrier Ronald Reagan in Japan overgenomen en is op 28 augustus aangekomen in de Japanse haven Yokosuka. De Reagan is nu in de noordelijke Arabische Zee actief in verband met de Amerikaanse terugtocht uit Afghanistan. Ook de groep van het Britse vliegdekschip Queen Elizabeth (UK CSG 21 - momenteel bij Zuid-Korea) met onder meer het Nederlandse fregat Evertsen (F805) en die van de Indiase Oostelijke Vloot bevinden zich in de Stille Oceaan. Het viel op dat het Britse eskader nu werd ondersteund door de onderzeeƫr Astute (S119), terwijl eerder in de Middellandse Zee de Artful (S121) dezelfde rol vervulde. Deze boten zijn uitgerust met kruisraketten Tomahawk Block IV.
Verder is de Amerikaanse Expeditionary Strike Group met het helikoptervliegdekschip America (LHA-6) en de 31ste Marine Expeditionary Unit (MEU) van de mariniers druk aan het oefenen in de Filipijnse Zee onder meer met de Japanse marine (oefening Noble Union).
Inmiddels heeft van 26 tot 29 augustus de eerste fase van de oefening Malabar (Australiƫ, India, Japan en de VS) plaatsgevonden op de Filipijnen. Daaraan nam de Japanse groep Indo-Pacific Deployment 2021 (IPD21) deel.
Bron: USNI News (Dzirhan Mahadzir)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten