dinsdag 1 juni 2021

Amerikaanse marine oefent voor een nieuwe slag op de Atlantische Oceaan [UPDATE]

24 mei - Business Insider bericht over het grotere belang dat de US Navy is gaan hechten aan de beveiliging van de verbindingsroutes van de NAVO over de Atlantische Oceaan tegen mogelijke aanvallen door (Russische) onderzeeƫrs in geval van een Europese oorlog. Vorig jaar februari vond voor het eerst sinds de Koude Oorlog (1986) een oefening plaats waarbij een konvooi van drie koopvaardijschepen (waaronder de MV Resolve en de USNS Benavidez) bij de overtocht vanuit de VS naar Europa werd beschermd door de marine. Het eskorte werd uitgevoerd door de geleide-wapen-kruiser Vella Gulf. De schepen vervoerden personeel en materieel voor de oefening Defender Europe 2020.
Dit jaar vindt een oefening met bondgenoten rond hetzelfde thema 'snelle versterking' naar meerdere aanlandingspunten plaats, die wordt geleid door het nieuwe NAVO-hoofdkwartier Joint Force Command in Norfolk (Virginia). Het is het eerste van drie onderdelen van NAVO-oefening Steadfast Defender. Hieraan doen meer dan 5000 militairen van elf NAVO-leden mee met 20 schepen waaronder het Britse vliegdekschip Queen Elizabeth met Amerikaanse en Britse F-35s aan boord, het commandoschip Mount Whitney en de parate amfibische groep van de Iwo Jima uit de VS. Nederland levert het luchtverdedigings- en commandofregat Evertsen (F805)
Bron: Business Insider (Christopher Woody)
ZIE OOK: James Holmes, How NATO would wage a fourth battle of the Atlantic against Russia. 19fortyfive, 27 mei 2021
UPDATE: 31 mei - Associated Press voegt toe: Een deel van de eerste fase van de oefening werd ook besteed aan de bescherming van de onderzeese kabels die de dataverbinding tussen de VS en Europa vormen. Volgens de NAVO is Rusland bezig "met duistere bedoelingen" deze kabels in kaart te brengen.
Bron: Associated Press (Lorne Cook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten