dinsdag 4 februari 2014

Meer VS-militairen naar Afrika

31 januari - Er zullen in de toekomst meer Amerikaanse mariniers in Afrika worden gestationeerd voor snelle interventie. Momenteel zijn er twee zogenaamde Special-Purpose Marine-Air Ground Task Forces (SPMAGTF) op het vasteland van Europa bestemd voor inzet in Afrika.
Er is sinds 2013 de SPMAGTF Crisis Response op de basis Morón in Spanje met 550 mariniers, zeker vier MV-22B Osprey helikopters en twee KC-130J tankvliegtuigen. Ze zijn onlangs ingezet in Zuid-Soedan.
En er is de SPMAGTF Africa, die gestationeerd is op de vliegbasis Naval Air Station Sigonella op Sicilië. Daarnaast zijn er SPMAGTFs op schepen, maar omdat er vanwege bezuinigingen minder wordt gevaren met amfibische schepen wordt het interessant om ook detachementen mariniers op het grondgebied van Afrikaanse landen te stationeren, zo is de redenering. Ze kunnen dan ook trainen en oefenen met Afrikaanse legers.
Ook de Amerikaanse landmacht heeft eenheden voor inzet in Afrika. De belangrijkste is momenteel het 2e Brigade Combat Team (BCT) van de 1ste divisie (de zogenaamde Dagger Brigade) uit Fort Riley (Kansas). Zij leveren onder meer steeds een bataljon voor de East Africa Response Force in Camp Lemonnier, Djibouti (eveneens aktief in Zuid-Soedan). Ze vallen onder commando van de Combined Joint Task Force-Horn of Africa (CJTF-HoA).
VS-soldaten van het BCT hebben in Niger ook een bataljon Afrikaanse militairen getraind voor inzet in Mali en in Rwanda lokale troepen voor interventie in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Ze hebben met C-17 tranportvliegtuigen soldaten van Burundi daarheen gevlogen. Ook in Guinee wordt een bataljon getraind. Er is tijdens een grote oefening in augustus (Shared Accord) samengewerkt met het Zuid-Afrikaanse leger. Er werd onder meer gezamenlijk een bataljon uit Malawi getraind voor inzet in DR Kongo.
In de loop van het jaar wordt het 2e BCT afgelost door het 4e BCT van de 1ste divisie.
Bronnen: Marine Corps Times (Gina Harkins), Army Times (Joe Gould)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten