zondag 4 augustus 2019

Zuid-Korea vuurt waarschuwingsschoten af op Russische vliegtuigen

23 juli - De luchtmacht van Zuid-Korea (F-15s en F-16s waren opgestegen) heeft een salvo waarschuwingsschoten afgevuurd op een Russisch A-50 radarvliegtuig (AWACS) dat volgens Zuid-Korea bij de oostkust hun luchtruim binnen was gegaan. Drie militaire vliegtuigen van de Russische luchtmacht - twee Tu-95MS en  de A-50 - voerden op dat moment een patrouille uit. Rusland ontkent dat het Zuid-Koreaanse luchtruim is geschonden. Volgens een expert zou het om een navigatiefout kunnen gaan.
Ook Japan heeft tegen het Russische optreden geprotesteerd, maar ook tegen de waarschuwingsschoten van de Koreanen, omdat Japan het betreffende gebied (boven de Dokdo/Takeshima eilanden) als zijn eigen luchtruim beschouwt.
De patrouille was in feite een gezamenlijk Chinees-Russische boven de Zee van Japan en de Oost-Chinese Zee met strategische bommenwerpers (een primeur). De Chinese bijdrage bestond uit twee Xian H-6 bommenwerpers.
In de berichtgeving bestaat enige verwarring of het nu ging om het nationale luchtruim of over de (grotere) luchtverdedigingsidentifikatiezone (K-ADIZ). De laatste is zoals gebruikelijk door Zuid-Korea eenzijdig afgekondigd en overlapt met die van andere landen.
Bronnen: Associated Press (Hyung-Jin Kim), Russia Today

Geen opmerkingen:

Een reactie posten