zaterdag 3 augustus 2019

Engeland stuurt 250 militairen naar Mali

22 juli - Het Britse leger stuurt begin volgende jaar 250 militairen naar Mali, de grootste VN-missie voor hen sinds Bosnië. Het gaat om een task force voor langeafstandsverkenningen, inlichtingen verzamelen voor het operationeel commandocentrum in Gao, alwaar ze ook gestationeerd worden.
Gezien de verslechterende veiligheidsomstandigheden in Mali en omgeving (de Sahel) heeft de regering in Londen ook een Joint Sahel Task Group ingesteld om de dreigingen te beantwoorden. Een regionaal steunpunt is ingericht in Dakar.
Drie Chinook helikopters en 100 militairen ondersteunen verder nog steeds een Franse interventiemacht in het noorden van Mali (Gao). Deze missie is onlangs met zes maanden verlengd tot 2020.
In juni heeft het Ierse parlement ook ingestemd met het sturen van 14 special forces van de Army Ranger Wing naar Mali voor twee jaar. Ze worden elke vier maanden afgelost.
* De nieuwe operatie is dezelfde die in het verleden ook door Nederlandse commando's uitgevoerd. Mogelijk gaan de Britten verder, treden offensiever op en zijn de risico's hoger. De Nederlanders klaagden destijds dat ze onder hun niveau moesten werken.
Bronnen: Sky (Alistair Bunkall), The Defense Post (Fergus Kelly)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten