maandag 12 augustus 2019

VS-basis Thule op Groenland volgt ballistische raketten (UPDATE)

4 augustus - Defense News brengt een reportage over het 12e Space Warning Squadron (12 SWS) van de VS-luchtmacht op vliegbasis Thule aan de noordwestkust van Groenland. Het is de meest noordelijke basis van het VS-leger, de enige binnen de poolcirkel, tevens noordelijkste diepzeehaven en vliegveld. Luchtmachtofficieren volgen met hun grote AN/FPS-132 radar de banen van intercontinentale raketten en satellieten, waaronder die met een baan over de pool. Ze sturen hun gegevens door naar het Combined Space Operations Center (CSpOC) op vliegbasis Vandenberg in Californië en het Missile Warning Center in Cheyenne Mountain in Colorado.
Op hun beurt krijgen ze hun waarschuwing van de satellieten van het Space Based Infrared System (SBIRS) die de hittesignatuur van een lancering waarnemen.
Bron: Defense News (Valerie Insinna)
UPDATE: 16 augustus - Er is enige hilariteit ontstaan over berichten dat president Trump en enkele van zijn medewerkers gesproken hebben over de mogelijkheid om Groenland te kopen van Denemarken. Groenland heeft zelfbestuur, terwijl Denemarken de buitenlandse zaken en defensie behartigt. Trump komt in september op bezoek in Kopenhagen.
Een defensieverdrag tussen de VS en Denemarken van 1951 geeft het VS-leger rechten over de basis Thule in het noorden van Groenland.
Bron: Reuters (Jacob Gronholt-Pedersen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten