vrijdag 2 augustus 2019

Spionagebasis blijft mogelijk toch in Molesworth

18 juli - De bouw van een grote spionagebasis van de VS zal mogelijk toch plaatsvinden op de Britse vliegbasis Molesworth. Het Pentagon heroverweegt een beslissing van de regering Obama om de inlichtingenactiviteiten te bundelen op een nieuw te bouwen basis in Croughton.
Het betreft de toekomstige lokatie van het Joint Intelligence Analysis complex (JIAC) en het Intelligence Fusion Center van de NAVO (NIFC). De spionagebasis gaat de inlichtingenbehoefte van Africa Command, European Command en de NAVO dekken.
Een nieuwe basis zou 200 miljoen dollar kosten. De door de Senaat van de VS goedgekeurde begroting trekt nu geld uit voor de bouw van een intelligence fusion center en een battlefield information collection and exploitation center in Molesworth. De sluiting van Molesworth in 2023 lijkt hiermee voorlopig van de baan. Het Huis van Afgevaardigden van het congres moet deze begroting wel nog goedkeuren.
Het bestaande Joint Intelligence Center in Molesworth dateert uit 1991 toen de oorspronkelijke lokatie in het Duitse Stuttgart ruimtegebrek kreeg. De huidige plannen voor modernisering hebben ook te maken met de uitgebreide operaties van Africa Comand sindsdien.
* De term 'exploitatie' voor het centrum voor gevechtsinlichtingen wijst erop dat deze basis rechtstreeks betrokken is bij de militaire interventies en drone-aanvallen.
Bron: Stars and Stripes (John Vandiver)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten