maandag 18 februari 2019

Weer een druk weekje in de Zuid-Chinese Zee (UPDATE)

11 februari - Twee geleide-wapen-destroyers van de VS, de Spruance (DDG 111) en de Preble (DDG 88), hebben vandaag voor de  tweede keer dit jaar een freedom of navigation operation ('vrije zeevaart') uitgevoerd binnen de twaalfmijlszone van een van de door China geclaimde Spratly-eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Het eiland Mischief Reef ligt aan de Filipijnse kant van de zee.
Schepen van de Chinese marine en kustwacht kwamen een kijkje nemen bij bouwwerkzaamheden op het eiland Thitu. dit is een van de negen eilanden van deze archipel dat in gebruik is bij de Filipijnen. Er is een klein militair garnizoen gevestigd. Momenteel wordt de landingsbaan en andere infrastruktuur verbeterd.
Bronnen: CNN (Ryan Browne), Associated Press (Christopher Bodeen)
UPDATE: 12 februari - De VS-aanvalsonderzeeër Houston (SSN 713) van de nukleair aangedreven Los Angeles-klasse doet van 13 tot 20 februari mee aan oefeningen in onderzeebootbestrijding (competitie SUBCOMP) van de Japanse marine in de zee ten zuiden van Japan. Van Japanse kant doen een aantal onderzeeërs, vier luchtmachteskaders (wings), een luchtmachtsquadron en vijf oorlogsschepen, waaronder de helikopterdestroyer Ise (182) mee.
De Houston valt onder Submarine Group 7 die diverse onderzeebootoperaties in de westelijke Stille Oceaan, Indische Oceaan en Arabische Zee leidt. COMSUBGRU 7 beschikt over twee voorwaarts gestationeerde bevoorradingsschepen voor onderzeeërs (tenders), vier aanvalsonderzeeërs met Guam als thuishaven, vijf gesleepte schepen met sensoren en drie oceanografische onderzoeksschepen.
Bron: Defence Blog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten