zaterdag 23 februari 2019

400 VS-militairen blijven toch nog achter in Syrië (UPDATE)

22 februari - Een "kleine vredesmacht van ongeveer 200" VS-militairen zal volgens het Witte Huis "nog enige tijd" in Syrië achterblijven na de geplande troepenterugtrekking van dit voorjaar. Een officiële, maar anonieme woordvoerder legde [gisteren] vervolgens uit dat deze troepen "gelijkelijk verdeeld" zullen worden tussen het door Syrisch-Koerdische milities gekontroleerde noordoosten en de geallieerde basis bij Tanf in het zuidoosten die een belangrijke aanvoerlijn van Irak naar Syrië beheerst. Momenteel zitten daar 2-300 militairen van de westerse coalitie.
* Dit aantal zal zeker in het noordoosten nauwelijks invloed kunnen uitoefenen. Het kan echter een middel zijn om Europese landen onder druk te zetten om ook hun troepen in het gebied te versterken. De term vredesmacht duidt aan dat dit niet langer om de strijd tegen ISIS gaat maar om de bufferzone tegen Turkse ambities, blokkade tegen Iraanse militaire transporten en invloed op het eindspel in Syrië. Het mandaat voor een dergelijke onderneming is onduidelijk.
Bronnen: US News & World Report (Deb Riechmann), The Washington Post (Karen DeYoung, Missy Ryan)
AANVULLING: De volgende dag verklaarden woordvoerders dat het in totaal om 400 VS-militairen gaat die achterblijven - de 200 van de 'vredemacht' in het noordoosten plus de 200 die er nu als zijn in Tanf.
Bron: The Washington Post
AANVULLING 2: De term 'vredesmacht' zou volgens woordvoerders op een vergissing berusten. Het gaat in elk geval niet om een VN-vredesoperatie.
UPDATE: 23 februari - Frankrijk zegt rond 1000 soldaten in Syrië te hebben, Engeland doet geen opgave. De VS zouden 1000 Europese militairen als versterking willen hebben. Eén Amerikaanse expert merkt op dat het kleine aantal van 200 als belangrijkste funktie heeft om aanvallen door andere staten (Turkije, Iran, Rusland) af te schrikken. In zin visie zou een Franse of Britse operatie alleen effektief kunnen zijn als ook VS-militairen op het terrein zijn.
Bron: France24 (Tom Wheeldon)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten