donderdag 20 maart 2025

De Franse strategie in de Indo-Pacifische ruimte

13 maart - War on the Rocks wijdt een beschouwing aan de Franse geopolitieke rol in de Indo-Pacifische regio die tegenwoordig steeds vaker als een geïntegreerd geheel wordt gezien.

Frankrijk bezit daar zeven overzeese gebiedsdelen, waarvan de meest veraf gelegen zich op 17.000 km van het 'moederland' bevindt. In de Indische Oceaan bezit Frankrijk Mayotte, Réunion en een groep van niet permanent bewoonde eilanden die de Îles Éparses (Verspreide Eilanden) worden genoemd, allemaal min of meer ter hoogte van de Straat van Mozambique. In de zuidelijke Stille Oceaan gaat het om Nieuw Caledonië, Wallis en Futuna en Frans Polynesië.

Er zijn Franse militaire bases in Réunion, Nieuw Caledonië en Frans Polynesië. In Réunion en Mayotte zijn telkens een patrouillefregat met een helikopter, een bevoorradingsschip, twee patrouilleboten en twee taktische transportvliegtuigen gestationeerd. Vanuit Nieuw Caledonië en Frans Polynesië patrouilleren twee fregatten met elk een helikopter, drie patrouilleboten, twee multi-mission schepen, vijf maritieme patrouillevliegtuigen, vier taktische transportvliegtuigen en vijf helikopters.

In de toekomst moet dit worden aangevuld met een capaciteit voor onderzeebootbestrijding en mogelijk drones. De Franse marine vaart vanuit Frankrijk ook regelmatig naar de Zuid-Chinese Zee, de Straat van Taiwan en de Straat van Luzon (Filipijnen). Er wordt dan geoefend met de Amerikaanse Zevende Vloot en de Japanse marine (Pacific Steller, Valiant Shield etc.). Momenteel is voor het eerst sinds de jaren zestig een Frans eskader met het enige vliegdekschip op weg door de Indische Oceaan naar de Straat van Malakka en de Pacific.

Bron: War on the Rocks (Léonie Allard)

woensdag 19 maart 2025

Storm Shadows bleken waardeloos zonder VS-inlichtingen

6 maart - De aan Oekraïne gegeven Britse Storm Shadow raketten voor middellange afstand bleken nutteloos nadat president Trump was opgehouden met het delen van inlichtingen voor doelbepaling met Engeland en Oekraïne.

De Storm Shadow en de Franse variant Scalp hebben een bereik van 250 km en precisiegeleide munitie, gebaseerd op GPS. De raketten kosten 2,4 miljoen euro per stuk en kunnen worden ingezet tegen bunkers, munitiedepots, commandocentra, logistieke knooppunten en cruciale infrastruktuur. Ze worden gelanceerd door gemodificeerde Oekraïense Su-24 bommenwerpers. Ze mogen alleen  worden gebruikt binnen Oekraïne en even over de grens.

Oorspronkelijk beschikte Engeland over 900 van dergelijke wapens, waarvan er honderden aan Oekraïne zijn geleverd. Afgelopen november zouden er nog 600 over zijn waarvan veel aan het eind van hun levensduur.

Bron: Daily Mail (Arthur Parashar)

ZIE OOK: Ukraine’s 90 Day Outlook Without US Support - Prevail Partners, 19 maart 2025

dinsdag 18 maart 2025

In zes maanden heeft de VS-marine meer luchtafweerraketten verschoten dan in de laatste 30 jaar

6 maart - Sinds in oktober 2023 de gevechtsoperatie met de naam Prosperity Guardian tegen de Houthi's in de Rode Zee begon heeft de Amerikaanse marine volgens de site Task and Purpose meer luchtdoelwapens (SM-2, SM-3, SM-6, Sea Sparrow) verschoten dan in de hele periode sinds Operatie Desert Storm begin jaren negentig. De schatting is dat de marine voor meer dan 1 miljard dollar heeft uitgegeven om de drones, kruisraketten en ballistische raketten van de Houthi's te onderscheppen. Het zal jaren kosten om de voorraden zeer gespecialiseerde wapens aan te vullen, waarvan sommige tientallen miljoenen dollar kosten.

Prosperity Guardian is een internationale operatie samen met Britten waaraan ook B-2 Spirit strategische bommenwerpers en F-35C Joint Strike Fighters van de mariniers aan deelgenomen hebben. Er werden volgens de site Task and Purpose geen schepen ernstig beschadigd, maar de destroyers moesten wel van hun 5 inch scheepskanonnen gebruik maken om laag vliegende of te dichtbij gekomen drones uit te schakelen. De scheepsraketten hebben ook een minimum effektief bereik.

The War Zone meldt dat de VS weinig inzicht hebben in de bewapening van de Houthi's, die zee bedreven zijn in innovatie op basis van lokale produktie.   

Bronnen: Task and Purpose (Jeff Schogol), The War Zone (Howard Altman)