zondag 26 augustus 2018

VS reactiveren Atlantische Vloot

24 augustus - Vandaag heeft de VS-marine officieel de Tweede Vloot in Norfolk, Virginia gereactiveerd. Deze Atlantische Vloot speelde een belangrijke rol in de Koude Oorlog tegen de onderzeeërs van de Sovjet-Unie en bij het beveiligen van de aanvoerlijnen voor NAVO-versterkingen naar Europa. Ook nu weer is de toegenomen activiteit van Russische onderzeeërs van belang bij de reactivering. Het commando was in 2011 in ruste gegaan. Nu zal het opnieuw de beschikking krijgen over schepen, vliegtuigen en mariniers om te patrouilleren langs de oostkust van de VS en in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan waar het smeltende ijs van de Noordpool de strijd om grondstoffen heeft geïntensiveerd, aldus Politico.
Deze stap werd afgelopen voorjaar aangekondigd en is onderdeel van de verschuiving van Amerikaanse militaire activiteiten van terreurbestrijding naar het terrein van rivaliteit tussen grootmachten. Voorlopig gaat het om een vrij klein hoofdkwartier van 250 militairen dat geleidelijk de beschikking zal krijgen over schepen en troepen.
Bij de Britse marine zien we een vergelijkbare ontwikkeling. In mei werd daar een nieuw Joint Area of Operations (JAO) ingesteld voor het noorden van de Atlantische Oceaan.
Bron: Politico (Wesley Morgan), Sky News (Alistair Bunkall)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten